Annons

Stockholmsbörsen: Kinaoron håller i sig<br />

På tisdagseftermiddagen fortsatte säljarna att dominera Stockholmsbörsen som noterades i rött.
Morgonens rejäla nedgångar på börserna i Kina drabbade främst råvaru- och verkstadsbolag, Boliden intog jumboplatsen.

På rapportfronten övertygade Biogaia och Precise Biometrics medan bland annat Hemtex togs emot med kalla handen.

Vid klockan 14.25 noterades storbolagsindexet OMXS30 0,5 procent lägre på indexnivån 1.583. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 6,5 miljarder kronor. På kontinenten sjönk Euro Stoxx 50 med 0,3 procent vilket även gällde för tyska DAX.

"Det är en ganska trist börsdag med få nyheter bortsett från turbulensen i Kina som sätter nerverna i dallring. Personligen tycker jag att minus 6% är en överreaktion, kinesiska myndigheter har fortfarande cirka 2.000 miljarder yuan att köpa för så det finns torrt krut", sade Jonas Olavi, allokeringschef vid Alfred Berg, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Trots att den kinesiska ekonomin bromsat in växer den fortfarande och man får inte glömma att landet håller på att ställa om från industri till tjänsteekonomi vilket tar tid varför jag är optimist. Intresset för Fingerprint Cards och Precise Biometrics är forsatt högt men jag tycker att aktierna lämnat gravitationen så att säga. Det ligger mycket hausse i de aktiekurserna nu", fortsatte han.

Den senaste tidens stora kast på kinabörserna har fått myndigheter att stödköpa aktier i hopp om att mildra nedgångarna. Uppgiften att China Securities, i spåren av den minskade volatiliteten, ska minska sina aktieköp ledde till rejäla utförsäljningar och oro som fick viss påverkan på börserna i Europa.

Även råvarupriserna fick sig en törn och för svensk del märktes det extra tydligt i Boliden som med sina minus 3 procent nu backat över 10 procent på en vecka.

Även Lundin Petroluem hade det svårt i råvarubaissen med minus 2 procent och i samma sektor fast på de mindre börslistorna sjönk Enquest 1 procent och i Paris var Total SA ned 1,5 procent.

Omsättningen i sensorbolagen Fingerprint Cards och Precise var fortsatt hög med stigande aktiekurser och den sistnämnda upprepade i morgonens kvartalsrapport sitt mål om positivt rörelseresultat under årets sista kvartal. På torsdag är det upp till bevis för Fingerprint som då lämnar kvartalsrapport för det andra kvartalet.

Även aktieägarna i Lucara Diamond kunde glädjas åt kursuppgång för de fick se sin aktie rusa 7 procent efter den senaste tidens tapp. Enligt ett pressmeddelande har gruvbolaget utvunnit flera stora rådiamanter vid sin gruva i Botswana.

Vidare på rapportfronten ökade Biogaia 6,7 procent efter att probiotikabolaget nästan dubblat sitt resultat efter skatt.

Firefly, verksamma inom brandskydd, tog ett rejält kliv framåt under det första halvåret då rörelseresultatet steg till 9,1 miljoner kronor (2,8). Aktien rusade 20 procent på First North.

Hemtex var inte lika framgångsrika eftersom aktien höll sig på minus 3 procent. Heminredningskedjan mer eller mindre dubblade förlusten till -32,3 miljoner kronor i det andra kvartalet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera