Europabörser: <br />Kinaoron lägger sordin igen<br />

De ledande Europabörserna handlas kring nollstrecket på tisdagsförmiddagen med större nedgångar på Londonbörsen. Marknaden oroar sig för fallande oljepriser samt att Kinas valutadevalveringar kan ge negativa effekter. Grekland inväntar ytterligare godkännande för tredje räddningspaket.

På tisdagen har Kinas centralbank, PBOC, erbjudit det kinesiska banksystemet likviditet i form av omvända repor på 120 miljarder yuan med sju dagars löptid, vilket är det största beloppet på 19 månader. Vidare fortsatte centralbanken att justera upp valutan marginellt, från 6,3969 för USD/CNY på måndagen till 6,3966 på tisdagen. Förra veckan präglades däremot av oväntade devalveringar.

Kreditvärderingsinstitutet Moodys anger en skarp eller långvarig korrektion för tillgångspriserna i Kina som en av riskfaktorerna som kan resultera i lägre tillväxt än Moodys prognoser, liksom en hård landning från Federal Reserves väntade styrräntehöjning och ett grekiskt utträde från euroområdet.

Vidare skriver Moodys att återhämtningen i USA, och till mindre utsträckning, EMU och Japan, kommer att dämpas av inbromsningen i Kina.

Moodys har dessutom sänkt sina oljeprisantaganden och räknar nu med att Brentoljepriset handlas till 57 dollar per fat i genomsnitt under 2016, vilket endast är något högre än prognosen på 55 dollar per fat för 2015.

Greklands tredje räddningsprogram, som redan godkänts av landets parlament samt eurogruppen, inväntar fortfarande godkännande från flera nationella parlament, däribland det tyska underhuset Bundestag som röstar i frågan på onsdagen.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade under måndagskvällen att han är övertygad om att Internationella valutafonden till slut kommer att delta i det tredje räddningsprogrammet för Grekland.

Storbritanniens konsumentpriser (KPI) var upp 0,1 procent i årstakt under juli, jämfört med -0,2 procent i månadstakt. Marknadens förväntningar var att priserna skulle vara oförändrade i årstakt och sjunka med 0,3 procent i månadstakt.

För samma period steg producentpriserna (PPI) 0,1 procent i månadstakt i juli och -1,6 procent i årstakt, vilket kan jämföras med en årstakt om -1,5 procent månaden innan. Här hade analytiker väntat sig en årstakt på -1,6 procent.

I nyhetsflödet har brittiska byggbolaget Persimmon backat 1,7 procent, trots att bolaget redovisat en 31-procenting ökning i resultatet före skatt för första halvåret 2015.

Danska Jyske Bank avancerade 2,8 procent efter att resultatet för andra kvartalet slog marknadens förväntningar.

Brittisk-nederländska Shell har på måndagen beviljats det sista avgörande tillståndet för djuphavsborrningar i Arktis. Aktien retirerar 1,3 procent i spåren av dagens fallande oljepriser.

Gruvbolaget Glencore steg 0,4 procent med bidrag av att en av bolagets största aktieägare, Harris Associates flaggat för ett ökat innehav i bolaget under de senaste 30 dagarna, enligt Bloomberg.

Sektorkollegerna BHP Billiton, Rio Tinto och Antofagasta är dock ned med -1,9, -1,7 respektive -2,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?