ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordfå tror på regeringens jobbpolitik

  • Foto: Christine Olsson/TT

Bara 5 procent av svenskarna tror att regeringens politik leder till fler jobb enligt en ny undersökning från Sifo. Mest skeptiska är alliansväljarna, sverigedemokrater och egenföretagare.

Inför budgetförhandlingarna som drar igång i veckan har finansminister Magdalena Andersson signalerat att jobben står högst upp på Socialdemokraternas prioriteringslista. Men av väljarna får regeringen underkänt. I en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv dyker förtroendet för regeringens jobbpolitik.

Bara drygt 5 procent av de tillfrågade tror att den rödgröna regeringen får fart på jobbtillväxten i Sverige. Det är den lägsta andelen sedan november förra året. Bara sedan januari i år har förtroendet för regeringens jobbpolitik dalat med 8 procentenheter.

Störst är förtroendet bland de socialdemokratiska väljarna. Men även bland dem ligger förtroendet för regeringens jobbpolitik på blygsamma 11 procent. Mest kritiska är Sverigedemokraternas väljare. Bara en halv procent tror att regeringens politik ger fler jobb.

Närmare 36,5 procent av de tillfrågade tror inte att regeringens politik spelar någon större roll och anser att den leder till lika många jobb som förut.

En liten tröst för statsminister Stefan Löfven är att andelen som tror att regeringens politik leder till färre jobb sjunker något. Men det är fortfarande många, 31,7 procent, som tror att regeringens politik leder till färre jobb.

Mest skeptiska är egenföretagarna. Varannan tror att regeringens politik ger färre jobb. Detsamma gäller för allianspartiernas väljare och Sverigedemokraternas anhängare.

Leder regeringens åtgärder till fler, färre eller lika många jobb som förut?

Fler jobb Färre jobb Lika många jobb Vet ej
Augusti 5,3% 31,7% 36,4% 26,5%
Juni 10,0% 39,5% 32,7% 17,9%

Källa: Sifo. Baseras på drygt 1.000 telefonintervjuer 10-13 augusti respektive 8-11 juni.

Tyck till