Annons

Europabörser: Stororder lyfter Airbus<br />

De ledande Europabörserna handlas ovan nollstrecket på måndagsförmiddagen. Marknaden håller fortsatt ögonen på arbetet med det tredje räddningspaketet till Grekland och de senaste valutajusteringarna i Kina.

Londonbörsen handlas oförändrad medan Frankfurt och Paris noteras upp 0,5 respektive 0,6 procent.

Eurogruppen antog i fredags det grekiska räddningsprogrammet på 86 miljarder euro. Programmet behöver nu godkännas av flera nationella parlament, däribland det tyska underhuset Bundestag som röstar på onsdag. Förbundskansler Angela Merkel upprepade på söndagen att vissa skuldlättnader för Grekland, som en förlängning av lånelöptiderna, kan övervägas. Hon har vid ett flertal tillfällen tidigare gjort gällande att skuldnedskrivningar för landet är otänkbara.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde välkomnar det nya räddningsprogrammet men uppmanar samtidigt till "betydande skuldlättnader" för att valutafonden ska kunna delta, rapporterar Dow Jones Newswires.

"Jag har fortsatt åsikten att Greklands skuld har blivit ohållbar och att landet inte kan återskapa skuldhållbarhet enkom genom sina egna handlingar", sa Lagarde i ett uttalande på fredagen.

Den kinesiska centralbanken PBOC fortsatte att justera valutan yuan på måndagen genom att, liksom i fredags, skriva upp riktvärdet för yuanen marginellt. Uppskrivningen för USD/CNY var i dag 0,01 procent till 6,3969. Under föregående vecka devalverades valutan tre dagar i rad. Banken uppgav samtidigt att man kan föra fler justeringar framöver.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors ekonomer skriver i en kommentar till Kinas devalvering av yuanen att valutajusteringen kan leda till dominoeffekter som kan skapa nytt deflationstryck i Europa och därmed försvåra Europeiska centralbankens uppdrag under de kommande kvartalen.

Norska it-bolaget Evry har mot bakgrund av en otillfredsställande finansiell utveckling beslutat att kapa kostnaderna. På agendan står organisationsförändringar och personalneddragningar med 500-550 personer i Norge och Sverige. De årliga besparingarna kommer att uppgå till 400-500 miljoner norska kronor per år och kostnaden för programmet beräknas till 260-320 miljoner, vilket kommer att påverka tredje och fjärde kvartalet i år. Aktien handlas 0,7 procent högre på Oslobörsen.

Alstom stiger 5,6 procent på Parisbörsen efter uppgifter om att dess köpare General Electric inom kort kommer att säkra EU-godkännande för affären.

Franska Airbus stiger 1,1 procent på efter att indiska flygbolaget Indigo bekräftat köp av 250 flygplan av modellen A320.

Researrangören TUI, vars svenska varumärke är Fritidsresor, ökar 0,3 procent på Londonbörsen. Uppgifter i The Times pekar på att bolaget kan komma att avyttra sina verksamheter som är utanför kärnområdet, däribland varumärken som hotelbeds.com och Crystal Ski Holidays.

Private equity-aktörerna Altor och Bain Capital säljer fiskfoderproducenten Ewos till amerikanska Cargill. Ewos, med huvudkontor i Oslo, säljs för 1,35 miljarder euro.

På makroagendan inkom på förmiddagen statistik över handelsbalansen för EMU-länderna, EA19, som visade ett överskott på 26,4 miljarder euro i juni. I juni 2014 var överskottet 16,0 miljarder euro. Den icke-säsongsjusterade exporten var upp 12 procent i årstakt medan importen var upp 7 procent.

För EU redovisades ett överskott om 10,4 miljarder euro i juni, vilket kan jämföras med ett överskott om 2,0 miljarder euro för samma månad året före. Den icke-säsongsjusterade exporten var upp med 13 procent i årstakt medan importen var upp med 7 procent.

I eftermiddag släpper ECB veckostatistik över obligationsköpen.

Noteringar kl 11.15
Index  Marknad  Notering  I dag  I år





Stoxx 600  Europa  388 0,40% 13,20%
Stoxx 50  Europa  3.338  0,40% 11,10%





FTSE 100  London  6.551  0,00% -0,20%
DAX 30  Frankfurt  11.037  0,50% 12,60%
CAC 40  Paris  4.985  0,60% 16,70%





SMI  Zürich  9.379  0,40% 4,40%
IBEX 35  Madrid  10.937  0,50% 6,40%
FTSE MIB  Milano  23.328  0,30% 22,70%





SIX Nordic  Norden  121 0,30% 13,10%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?