1515

Börsen: H&amp;M tappar fart<br />

Stockholmsbörsen steg på måndagen och följde därmed majoriteten av de ledande Europabörserna. Uppgången mattades dock av under förmiddagen.

På råvarumarknaderna bromsades även nedgången för oljan upp på förmiddagen. En explosion i ett raffinaderi i Kuwait kan ha bidragit till återhämtningen i oljepriset, trodde Commerzbanks råvarustrateg Carsten Fritsch.

Vid 13.40-tiden var OMXS30 0,2 procent högre och aktier för cirka 5,5 miljarder kronor hade omsatts.

Modejätten H&M:s totala försäljning steg med 16 procent i juli, jämfört med samma månad året innan. Det var starkare än de 12,2 procent analytikerna i snitt hade räknat med enligt SME Direkt och aktien steg 1,0 procent. H&M:s uppgång mattades dock av efter en stark inledning på handelsdagen.

En majoritet av aktierna i OMXS30 låg på plus. Förutom H&M noterade Securitas och Handelsbanken uppgångar på cirka 1 procent.

Fingerprint Cards och Precise Biometrics fortsatte att vara mycket kraftigt omsatta och på måndagen backade aktierna efter stora uppgångar på sista tiden. Fingerprint var ned 6,3 procent och Precise 1,0 procent.

Oljeprospekteringsbolaget Shamaran beräknar att produktionsstart vid Atrushfälten i Kurdistan ska äga rum i mitten av 2016. Bolaget har tidigare talat om produktionsstart under det fjärde kvartalet 2015, men har under försommaren flaggat för förseningar på "några månader". Aktiemarknaden blev besviken och handlade ned aktien 6,7 procent.

Addvise, som handlas på First North, bedömer att nettoomsättningen exklusive förvärv kommer att hamna i intervallet 160-170 miljoner kronor för helåret 2015 och att ebitda-marginalen, före eventuella förvärvskostnader, blir minst 7 procent. Aktien steg 4,6 procent.

Opcon var upp 6,6 procent. Bolaget har, i enlighet med det aktieöverlåtelseavtal som tecknats om försäljning av huvuddelen av koncernens verksamhet inom kompressorteknologi och Waste Heat Recovery till kinesiska fonden Shanghai Xingxuekang, fått 15 procent av köpeskillingen.

Investmentbolaget Industrivärden avancerade 0,3 procent. Aktien är köpvärd på nuvarande kursnivåer, tycker Dagens Industri som i sin måndagsanalys lyfter fram en uppsida i form av en möjlig sammanslagning med Lundbergs.

I det senaste numret av Börsveckan rekommenderas bland annat köp av Vitec, som svarade med att stiga 6,8 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?