Annons

Asienbörser: Japan något upp efter BNP-data

Asienbörserna inledde veckan med en blandad utveckling med relativt små rörelser. I ryggen finns bland annat något stigande kurser i USA på fredagskvällen och i Kina har förra veckans valutaoro lugnat ned sig.

På råvarumarknaden handlades basmetallerna och oljan något lägre medan guldet var stabilt på cirka 1.115 dollar per uns.

Kring klockan 7.30 noterades det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 1,4 procent lägre.

Den kinesiska yuanen har fortsatt att stabiliseras på måndagen, med endast en marginell förändring, i positiv riktning, av referenskursen som yuanen sedan har handlats nära. I Kina steg fastlandsindexen Shanghai Comp och Shenzen Comp med 0,2 respektive 0,4 procent. Samtidigt noterades Hongkongs Hang Seng 1,0 procent lägre.

"Situationen som omger yuanen har toppat ut och det infinner sig ett slags lugn. Marknadens fokus riktas nu åter på den amerikanska räntehöjningen", sade Hirotsugu Nagata på Mizuho Securities till Bloomberg News.

Bidragande till stabiliseringen efter förra veckans yuanförsvagning är att PBOC:s chefekonom Ma Jun sade i ett uttalande under natten att yuanen troligen kommer att röra sig åt båda håll i framtiden när den kinesiska ekonomin stabiliseras och att PBOC kan intervenera "åt båda håll".

I Tokyo steg både Nikkei 225 och det bredare Topix med 0,2 procent. Under morgonen visade statistik att Japans BNP sjönk 0,4 procent under det andra kvartalet, efter att ha växt två kvartal i rad. Enligt Bloomberg News enkät hade analytiker räknat med en lite större BNP-nedgång på 0,5 procent. Den japanska ekonomin tyngdes av sjunkande konsumtion och minskade investeringar.

Sett till enskilda aktier noterades Toyota ned något. Den japanska fordonstillverkaren kommer hålla tre produktionslinjer i Kina stängda fram till den 19 augusti i spåren av förra veckans sprängolycka i hamnområdet i Tianjin. I Sydkorea sjönk Samsung Electronics till den lägsta nivån på tio månader efter att bolagets senaste smartphone beskrivits som en besvikelse.

Marknadstemperatur klockan 07:30

kl.6:30 kl.7:30 kl.12:35
Sedan 31/12
MSCI Asia Apex 50 -1,4% -1,4% - -6,4%
Nikkei 225 +0,3% +0,2% - +17,9%
Hongkong Hang Seng -1,0% -1,0% - +0,6%
Kinas Shanghai Comp -0,1% +0,2% - +22,8%
Kinas Shenzhen Comp +0,0% +0,4% - +63,9%
Taiwan Taiex -0,8% -0,9% - -11,6%
Sydkorea Kospi -0,3% -0,6% - +2,9%
Indien BSE Sensex 30 -0,7% -1,1% - +1,0%
Singapore Straits -0,6% -0,7% - -8,1%
Australia S&P/ASX200 +0,5% +0,3% - -0,7%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?