Annons

Stockholmsbörsen: Trist veckofacit<br />

Stockholmsbörsen stängde fredagens session i rött efter en händelserik vecka som främst handlat om rekorddevalveringen i Kina och vd-byten i svenska storbolag.

På veckans sista handelsdag fanns det ingen tydlig orsak till det ihållande säljtrycket, men sämre än väntad BNP-data från euroområdet kan ha lett till vinsthemtagningar inför helgen.

På valutafronten fortsatte den svenska kronan att stärkas mot dollarn vilket märktes i Boliden, som var sämst presterande inom OMXS30.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,5 procent till 1.586 vilket betyder minus 1,6 procent för den gångna veckan. Aktier för låga 11 miljarder kronor omsattes under dagen.

"Handeln är ganska avslagen i dag med lite vinsthemtagningar inför helgen. Trots att oron kring Kina mattats något håller marknaden ett vakande öga på landet", säger Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsätter:

"För svensk del är det ju verkstadsbolagen som har den största exponeringen mot Kina - samt Ericsson, Elekta och H&M. I Sverige kompenseras dock avmattningen i Kina med den svagare svenska kronan som ger stöd åt bolagsvinsterna".

På nyhetsfronten har Kina dominerat efter att landet slog till med en rekorddevalvering på tisdagen som ledde till flykt från risktillgångar som aktier och råvaror på oro för minskad efterfrågan från en av världens största ekonomier.

Handelsveckan började annars med ett rykte, som senare bekräftades, om vd-byte i Sandvik som gjorde verkstadsbolaget till veckans solklara vinnare inom OMXS30.

Tisdagens vd-byte i Nordea fick inte samma positiva respons på börsen, som handlade ned aktien. Kursen föll 2,7 procent under veckan som helhet.

I fredgens handel stack Boliden ut med minus 4,7 procent, vilket var klart sämre än börsgenomsnittet. Gruvbolaget, som har stora kostnader i svenska kronor och intäkter i dollar, dukade under för den svenska kronan som fortsatte norrut efter torsdagens oväntat starka svenska inflationsdata.

Även Telia Sonera sållade sig till skaran av aktier som hade det tufft i veckoslutet med minus 1,9 procent.

Amerikanska myndigheter har begärt att tillgångar för cirka 1 miljard dollar, kopplade till affärerna i Uzbekistan ska frysas.

På den svenska rapportscenen stod Nibe ut positivt, och aktien avslutade 5,5 procent högre. Både resultat och försäljning slog förhandstipsen i det andra kvartalet.

Även Clas Ohlson gick framåt i det trista börsklimatet, efter att ha rapporterat stark försäljning under juli månad vilket belönades med en uppgång på drygt 2 procent.

Sämre gick det för Elekta som fick se sin aktie tappa 3,6 procent. SEB skriver i en analys att en stor del av strålterapibolagets intäkter genereras i Kina och som lök på laxen ska aktien tas bort från MSCI:s Sverigeindex från och med 1 september.

Aktieägarna i First North-noterade Avtech nåddes av nyheten att bolaget drar tillbaka sina prognoser om att lönsamhet ska uppnås på månadsbasis senast under det tredje kvartalet 2015 vilket fick aktien att rasa 21 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera