Räntor/valutor: Kronan stärktes mot dollarn<br />

Medan USA-räntor drog uppåt var det överlag beskedliga ränterörelser i Europa på fredagen. På morgonen röstade det grekiska parlamentet för det tredje stödprogrammet efter en nattmangling medan euroområdets BNP var något svagare än väntat. Kronan fortsatte att stärkas på fredagen i spåren av torsdagens högre KPI-utfall än väntat.

"För Riksbanken blir det aldrig riktigt bra, KPI kommer in lite högre men då stärks kronan. KIX-index är nu därmed lite starkare än Riksbankens prognos. I och med KPI-utfallet avvaktar antagligen Riksbanken vid septembermötet men ger ett mjukt budskap om att man är beredda att agera vid behov", säger Swedbanks seniorekonom Knut Hallberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid svensk stängning av räntemarknaden på fredagen hade kronan stärkts 3 öre mot euron till 9:44 och 5 öre mot dollar till 8:47 efter torsdagens substantiella förstärkning. TCW-index fortsatte ned till 131:82 på fredagen från torsdagens 132:31. KIX-index stärktes på fredagen till 112,56, därmed under Riksbankens snittprognos på 113,0 för det tredje kvartalet.

"Det finns många osäkerhetsmoment i dagsläget såsom Kina och de låga råvarupriserna. Även om återhämtningen har börjat i euroområdet så går närliggande länder som Finland och de oljeberoende Norge och Ryssland svagt", säger Knut Hallberg och konstaterar även att många tillväxtländers valutor går svagt och har - om än begränsad - viss påverkan på KIX.

På fredagens statistikfront visade svensk tjänsteproduktion en ökning med 3,1 procent i fasta och kalenderkorrigerade priser i juni, jämfört med juni 2014. Det var ett sving uppåt efter två månader med klenare utveckling.

Svenska och tyska räntor noterade beskedliga rörelser på fredagen. Tvåårsräntorna drog upp 1 punkt till -0,45 respektive -0,27 procent och svensk tioårsränta rörde sig 2 punkter upp till 0,68 procent varför gapet mot tysk motsvarighet vidgades med 1 punkt från torsdagen till 3 punkter.

Euron hade stärkts något till 1:1149 mot dollarn på fredagseftermiddagen, från 1:1118 vid torsdagens stängning.

Euroområdets BNP steg 0,3 procent under andra kvartalet, jämfört med det första kvartalet före. Det var aningen under väntade 0,4 procent i Bloomberg News analytikerenkät. Såväl fransk som tysk BNP utvecklades en aning under förväntan i kvartalstakt. Jämfört med andra kvartalet 2014 steg BNP i euroområdet 1,2 procent, väntat var +1,3 procent.

Efter debatt under hela natten så röstades räddningspaketet igenom i det grekiska parlamentet på fredagsmorgonen. Med hjälp av oppositionen blev det 222 av 300 för åtgärderna i det tredje stödprogrammet. Många inom regeringen röstade dock emot. Enligt medieuppgifter kommer det att bli en förtroendeomröstning i Grekland efter den 20 augusti.

På fredag eftermiddag inleddes ett extrainsatt eurogruppsmöte som ska försöka så ihop en uppgörelse om Greklands stödpaket.

Från amerikanskt håll visade PPI-data en större ökning i juli, jämfört med juni, än väntat. Producentpriserna steg 0,2 procent i juli, och kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,3 procent jämfört med föregående månad. Analytiker väntade i båda dessa fall en ökning om 0,1 procent.

Ekonomerna på RDQ skrev i en snabbkommentar att de sedan tidigare har tonat ned betydelsen av PPI som betydelsefull indikator för andra inflationsdata. Om Fed lägger någon vikt vid denna rapport torde det alltjämt tas som ett tecken på att inflationen kommer att trenda upp. På marginalen ökar den således viljan att höja räntan redan i september, enligt RDQ.

USA:s industriproduktion steg 0,6 procent i juli, jämfört med juni, väntat var +0,3 procent. Juniökningen reviderades dock ned till +0,1 procent, tidigare +0,3 procent.

Från RDQ påpekades att mindre nedstängning än väntat bland bilindustrifabriker drog upp detta delsegment kraftigt i juli och att den verkliga produktionsökningen därmed inte var lika stark, undantaget denna säsongseffekt.

USA-räntorna drog uppåt med tvååringen 4 punkter högre till 0,73 procent och tioårsräntan 5 punkter upp till 2,21 procent, vid fredagens stängning av svensk räntemarknad, från torsdagseftermiddagen. Marknadsprissättningen indikerade en "coinflip" (runt 50/50) för huruvida Fed höjer i september.

"Vi ser det fortfarande som sannolikt att det blir en första höjning från Fed i september. Även om det kanske blivit aningen mindre sannolikt efter veckans händelser. Det har låtit på Fed-ledamöter som att de gärna vill inleda med höjningar. Men den starka dollarn och oron för exempelvis Kina gör att dessa kommer att bli väldigt gradvisa", säger Knut Hallberg till Nyhetsbyrån Direkt och påpekar att Swedbank sedan inte tror på några fler höjningar från Fed före årsskiftet.

Från Kina meddelade centralbanken PBOC på fredagsmorgonen att referenskursen för USD/CNY sänkts till 6:3975 på fredagen. Det var endast 0,05 procent lägre än på torsdagen, men ändå den första gången som referenskursen sänktes sedan den mer marknadsanpassade bestämningsmodellen antogs i tisdags och det talats om en rad "devalveringar".

Det rapporterades även om att PBOC intervenerat på fredagen och i Kinahandeln stängde CNY på 6:3912 mot dollarn. Offshorekursen rörde sig mellan 6:44 och 6:45 på fredagen, alltjämt avsevärt under en peak nära 6:60 tidigare i veckan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?