1515
Annons

New York: Veckans uppgångar ser ut att kapas<br />

USA-börserna ser ut att kapa veckans uppgångar på fredagen, då terminerna för de ledande indexen backar något inför öppning på Wall Street.

USA-börserna ser ut att kapa veckans uppgångar på fredagen, då terminerna för de ledande indexen backar något inför öppning på Wall Street.

S&P 500 är upp 0,6 procent hittills under veckan, trots volatil handel efter Kinas devalvering. Även råvarorna har en skakig vecka bakom sig, men på fredagen var rörelserna klart begränsade.

"Det är svårt att bestämma sig om en riktning för marknaden i nuläget. Ränteförväntningarna balanserar ut sig - å ena sidan finns det klara argument för en räntehöjning, å andra sidan är folk inte på det klara med i vilken utsträckning en svagare efterfrågan från Kina kommer att påverka den globala ekonomin", sade Alessandro Bee, strateg på Bank J Safra Sarasin i Zürich, till Bloomberg News.

Omkring klockan 14.45 noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och Nasdaq Composite samtliga 0,2 procent lägre.

Kinas centralbank PBOC, sänkte sin referenskurs för USD/CNY med 0,05 procent på fredagen, det vill säga en "revalvering" av valutan. Det var första gången som PBOC justerade upp referensvärdet för yuanen sedan metoden för att fastställa referensvärdet ändrades den 11 augusti.

Bland amerikanska makrodata steg producentpriserna i USA med 0,2 procent i juli, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år sjönk priserna 0,8 procent.

Båda utfallen var 0,1 procentenheter högre än vad marknaden väntat sig.

Senare på amerikanska makroagendan väntas industriproduktion klockan 15.15 och Michigan-index klockan 16.00.

På bolagsfronten har svenskkändisen King Digital Entertainment, som ligger bakom succéspelet Candy Crush, haft det tungt i förhandeln - minus 9,3 procent. Spelbolaget redovisade både bättre intäkter och resultat än väntat för det andra kvartalet, men kan ha sänkts av att det spår sjunkande order för kommande kvartal.

Elbilstillverkaren Tesla steg 1,8 procent efter att det aviserat att den pågående nyemissionen utökas från 2,1 till 2,7 miljoner aktier, motsvarande ett belopp om cirka 641 miljoner dollar. Kapitaltillskottet ska användas för att utöka produktionen av laddstationer och för utveckla världens största batterifabrik.

Halvledarbolaget Applied Materials sjönk 1,2 procent efter att det rapporterat en lägre försäljning än väntat för sitt tredje kvartal och lämnat en prognos för innevarande kvartal som var svagare än marknadens förväntningar.

Klädkedjan Nordstrom steg däremot 4,7 procent efter att den på torsdagskvällen levererat en starkare rapport än väntat.

J.C. Penny rapporterade före öppning en starkare jämförbar försäljning än väntat för det andra kvartalet, och aktien stärktes 4,7 procent i förhandeln.

Fredspris till fängslad belarusier

Den fängslade demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus samt människorättsorganisationerna Memorial och Center for Civil Liberties tilldelas Nobels fredspris.

Alis Bjaljatski är en av initiativtagarna till demokratirörelsen som uppstod i Belarus i mitten av 90-talet, säger norska Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen.

”Han har ägnat sitt liv åt att förespråka demokrati och fredlig utveckling i sitt hemland.”

Han grundade organisationen Vjasna, som betyder ”vår”, 1996 som svar på den kontroversiella konstitutionsändringen som gav president Aleksandr Lukasjenko diktatorsliknande kraft, motiverar Reiss-Andersen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera