ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stora pengar att spara för tiotaggare

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Pensionssystemet kan vara en djungel för de flesta och om man inte är försiktig kan stora delar av pensionskapitalet ätas upp av olika avgifter. Speciellt för välbetalda tjänstemän, de så kallade "tiotaggarna".

Välbetalda tjänstemän med en årslön som överstiger tio inkomstbasbelopp, det vill säga 581.000 kronor, kallas ofta för tiotaggare i pensionssystemet. Om arbetsgivaren tillåter det kan dessa höginkomsttagare hoppa ur kollektivavtalet och välja en egen tjänstepensionslösning.

Systemet infördes på 90-talet och var ett sätt att erbjuda flexiblare pensionslösningar. Länge ansågs det som något exklusivt och något av en statussymbol att räknas som en tiotaggare.

”Problem är att de här pengarna placerades i lösningar med hutlösa avgifter. Man trodde att aktiemarknaden skulle gå så bra att det skulle löna sig vilket inte blev fallet. När du har avgifter på 2-3 procent försvinner det ganska mycket pengar totalt”, säger Mattias Fellenius, vd för pensionsjämförelsesajten Pensiono.

Avgifter har en stor påverkan på pensionen och enligt siffror från Pensionsmyndigheten leder en fondavgift på 1,5 procent till en minskning av pensionen med 39 procent.

”Många tror att en hög avgift innebär bättre kvalité, bättre avkastning och i och med det en högre pension. Så är det inte. Många betalar högre avgifter i onödan eftersom de inte känner till att det går att flytta sina pensionspengar till ett pensionsbolag som har lägre avgifter”, säger Mattias Fellenius.

Som exempel kan vi ta en tiotaggare med 1 miljon kronor i insamlad tjänstepension. Om vi räknar med en årlig försäkringsavgift på 0,65 procent och en fond i fondavgift på 2,25 procent ger det en total avgift på 2,9 procent, eller 29.000 kronor om året.

Ponera att du flyttar till ett bolag som inte tar ut någon försäkringsavgift och byter till en blandfond med en fondavgift på 1,5 procent. Den årliga avgiften ligger nu på 15.000 kronor och din årliga besparing uppgår till 14.000 kronor.

När du fortfarande sätter in pengar så har du en begränsad flytträtt och ibland krävas det att tjänstepensionen ligger i ett fribrev för att du ska kunna flytta dem. Med fribrev menas en pensionsförsäkring som du har slutat betala in till efter att du till exempel bytt jobb.

”Många tiotaggare har slutat stoppa in pengar i de här försäkringarna men avgifterna ligger fortfarande och tuggar i sig kapitalet varje år. Det finns enorma besparingar att göra och att man har kvar pengarna i dyra försäkringar beror ofta på ren kunskapsbrist”, säger Mattias Fellenius.

Tyck till