Annons

Räntor och valutor: Svenska statspappersräntor stiger<br />

Kronan stärks markant (eller revalveras för att använda aktuellt Kina-språkbruk) på torsdagsförmiddagen efter besked om att Riksbanken, och marknaden, underskattat den svenska inflationen i juli. Svenska statspappersräntor stiger samtidigt 5-6 punkter.

SCB rapporterade att KPI var oförändrat mellan juni och juli, och sjönk 0,1 procent jämfört med juli 2014. Det var klart över de -0,3 respektive -0,4 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, och över Riksbankens prognos om -0,3 procent jämfört med juli 2014.

KPIF-inflationen steg samtidigt till 0,9 procent i juli, från 0,6 procent i juni, väntat 0,5 procent enligt marknaden och 0,7 procent enligt Riksbanken.

Ekonomerna på Nordea noterar i en snabbkommentar att stora prisökningar på utrikes flygresor samt mindre effekter av sommarrean på kläder, och något högre livsmedelspriser, låg bakom prognosfelet. Det är också faktorer som en rad analytiker pekat på som uppåtrisker inför juli-KPI, givet det dåliga sommarvädret, men som ändå inte riktigt kom med i prognoserna.

Åke Gustafsson, Swedbank, noterar i ett kundbrev att juli-KPI kan ge Riksbanken utrymme att avvakta med nya lättnader vid septembermötet, men det ändrar inte Swedbanks långsiktiga bedömning om ett mycket dämpat pristryck. De KPI-grupper som överraskade på uppsidan i juli väntas falla tillbaka kommande månader och låga råvarupriser väntas bidra med ytterligare nedåttryck.

Anna Råman, Nykredit, noterar att KPI-utfallet utmanar hennes prognos om en räntesänkning med 15 punkter i september, men även hon räknar med en nedåtrekyl kommande månader samt ytterligare råvarupress nedåt på priserna.

Torbjörn Isaksson, Nordea, väljer att hålla fast vid prognosen om en ny räntesänkning i september.

"Och om de (Riksbanken) lämnar oförändrat i september, då kommer de troligen behöva agera senare eftersom det finns en omedelbar risk att kronan stärks, vilket i sin tur hotar uppgången i inflationen", skriver han.

I övrigt präglas europeiska finansmarknader av en viss stabilisering efter de senaste dagarnas Kina-relaterade nervositet. Kinas centralbank, PBOC, justerade visserligen återigen upp paritetskursen för USD/CNY på torsdagen, med 1,1 procent till 6:401 (i spåren av onsdagens marknadsrörelser), men PBOC försökte också dämpa oron för fortsatta kontinuerliga nedjusteringar av växelkursen

Biträdande PBOC-chefen Zhang Xiaohui sade vid en ovanlig pressträff att det inte finns någon grund för fortsatt yuanförsvagning. Anpassningen efter tisdagens förändring av hur PBOC bestämmer yuanens dagliga referenskurs är i stort sett redan klar.

Ytterligare en PBOC-chef, Yi Gang, sade vidare att centralbanken kommer att agera "när marknadsvolatiliteten är överdriven, när marknaden beter sig som en skock får".

USD/CNY ställdes upp till drygt 6:44 i den inledande handeln men pressades snart ner till 6:40, enligt vissa uppgifter med stöd av interventioner. Senare vände kursen något och handlades mellan 6:41-6:42.

Euron tappar delar av de senaste dagarnas förstärkning i takt med den dämpade Kina-oron, och dollarn stärks också mot japanska yen. Europeiska statspappersräntor stiger också något när investerare åter intresserar sig för risk.

En rad euroländer har redovisat definitiva KPI-data för juli, med endast marginella avvikelser från prognos eller preliminärdata. Senare på euro-agendan väntas grekisk BNP för andra kvartalet, klockan 11.00, och protokollet från ECB-mötet i juli, klockan 13.30. Det grekiska parlamentet väntas också rösta om det nya stödpaketet, men det är oklart hur sent det kan bli.

Amerikanska marknader noterade en stabilisering redan på onsdagskvällen, vilket bidrog till att pressa upp amerikanska statspappersräntor efter markanta nedgångar tidigare i veckan. USA-räntorna fortsätter något upp i Europahandeln inför eftermiddagens datasjok.

torsdag kl 10.35 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:5259 (8:5649) Statsobl 2y -0,48 (-0,53)

EUR/SEK 9:4806 (9:5767) Statsobl 10y 0,64 (0,59)

EUR/USD 1:1120 (1:1181) Räntegap/ty 1 (-1)

US obl 10y 2,16 (2,10) Tysk obl 10y 0,63 (0,61)

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera