Räntor och valutor: Svenska statspappersräntor stiger<br />

Kronan stärks markant (eller revalveras för att använda aktuellt Kina-språkbruk) på torsdagsförmiddagen efter besked om att Riksbanken, och marknaden, underskattat den svenska inflationen i juli. Svenska statspappersräntor stiger samtidigt 5-6 punkter.

SCB rapporterade att KPI var oförändrat mellan juni och juli, och sjönk 0,1 procent jämfört med juli 2014. Det var klart över de -0,3 respektive -0,4 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, och över Riksbankens prognos om -0,3 procent jämfört med juli 2014.

KPIF-inflationen steg samtidigt till 0,9 procent i juli, från 0,6 procent i juni, väntat 0,5 procent enligt marknaden och 0,7 procent enligt Riksbanken.

Ekonomerna på Nordea noterar i en snabbkommentar att stora prisökningar på utrikes flygresor samt mindre effekter av sommarrean på kläder, och något högre livsmedelspriser, låg bakom prognosfelet. Det är också faktorer som en rad analytiker pekat på som uppåtrisker inför juli-KPI, givet det dåliga sommarvädret, men som ändå inte riktigt kom med i prognoserna.

Åke Gustafsson, Swedbank, noterar i ett kundbrev att juli-KPI kan ge Riksbanken utrymme att avvakta med nya lättnader vid septembermötet, men det ändrar inte Swedbanks långsiktiga bedömning om ett mycket dämpat pristryck. De KPI-grupper som överraskade på uppsidan i juli väntas falla tillbaka kommande månader och låga råvarupriser väntas bidra med ytterligare nedåttryck.

Anna Råman, Nykredit, noterar att KPI-utfallet utmanar hennes prognos om en räntesänkning med 15 punkter i september, men även hon räknar med en nedåtrekyl kommande månader samt ytterligare råvarupress nedåt på priserna.

Torbjörn Isaksson, Nordea, väljer att hålla fast vid prognosen om en ny räntesänkning i september.

"Och om de (Riksbanken) lämnar oförändrat i september, då kommer de troligen behöva agera senare eftersom det finns en omedelbar risk att kronan stärks, vilket i sin tur hotar uppgången i inflationen", skriver han.

I övrigt präglas europeiska finansmarknader av en viss stabilisering efter de senaste dagarnas Kina-relaterade nervositet. Kinas centralbank, PBOC, justerade visserligen återigen upp paritetskursen för USD/CNY på torsdagen, med 1,1 procent till 6:401 (i spåren av onsdagens marknadsrörelser), men PBOC försökte också dämpa oron för fortsatta kontinuerliga nedjusteringar av växelkursen

Biträdande PBOC-chefen Zhang Xiaohui sade vid en ovanlig pressträff att det inte finns någon grund för fortsatt yuanförsvagning. Anpassningen efter tisdagens förändring av hur PBOC bestämmer yuanens dagliga referenskurs är i stort sett redan klar.

Ytterligare en PBOC-chef, Yi Gang, sade vidare att centralbanken kommer att agera "när marknadsvolatiliteten är överdriven, när marknaden beter sig som en skock får".

USD/CNY ställdes upp till drygt 6:44 i den inledande handeln men pressades snart ner till 6:40, enligt vissa uppgifter med stöd av interventioner. Senare vände kursen något och handlades mellan 6:41-6:42.

Euron tappar delar av de senaste dagarnas förstärkning i takt med den dämpade Kina-oron, och dollarn stärks också mot japanska yen. Europeiska statspappersräntor stiger också något när investerare åter intresserar sig för risk.

En rad euroländer har redovisat definitiva KPI-data för juli, med endast marginella avvikelser från prognos eller preliminärdata. Senare på euro-agendan väntas grekisk BNP för andra kvartalet, klockan 11.00, och protokollet från ECB-mötet i juli, klockan 13.30. Det grekiska parlamentet väntas också rösta om det nya stödpaketet, men det är oklart hur sent det kan bli.

Amerikanska marknader noterade en stabilisering redan på onsdagskvällen, vilket bidrog till att pressa upp amerikanska statspappersräntor efter markanta nedgångar tidigare i veckan. USA-räntorna fortsätter något upp i Europahandeln inför eftermiddagens datasjok.

torsdag kl 10.35 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:5259 (8:5649) Statsobl 2y -0,48 (-0,53)

EUR/SEK 9:4806 (9:5767) Statsobl 10y 0,64 (0,59)

EUR/USD 1:1120 (1:1181) Räntegap/ty 1 (-1)

US obl 10y 2,16 (2,10) Tysk obl 10y 0,63 (0,61)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?