1515

New York-börser: Kinesisk devalvering tynger<br />

Kurserna på Wall Street öppnade onsdagens handel i klart negativt territorium efter att den kinesiska centralbanken för andra dagen i rad devalverat sin valuta, yuan. Den negativa utvecklingen var i linje med ledande börser i Europa och i Asien.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.06 ned med 1,2 procent till 17.192. Det bredare indexet S&P 500 minskade med 1,1 procent till 2.062 medan tekniktunga Nasdaq Composite tappade 1,2 procent till 4.978.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 3 punkter till 2,11 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk 2 punkter till 2,79 procent.

Kinas centralbank, PBOC, beslutade på onsdagsmorgonen att återigen devalvera yuanen, efter att även ha skrivit ned valutan till den lägsta nivån på nästan tre år under tisdagen. Devalveringen i dag uppgick till omkring 1,6 procent medan gårdagens devalvering var 1,9 procent.

Devalveringen sades göras för för att bättre återspegla marknadskrafterna och centralbanken uppgav i samband med dagens nedskrivning att det inte finns någon anledning till fortsatt yuanförsvagning och att valutan kommer att stabiliseras efter justeringen.

De kinesiska devalveringarna har givit upphov till spekulationer om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att vänta till december med en första räntehöjning.

Federal Reserve kommer att bevaka eventuell påverkan från Kina väldigt noga, även om det är för tidigt att bedöma den fulla effekten från utvecklingen på de kinesiska finansmarknaderna, sade William Dudley, ordförande för Federal Reserve Bank of New York, i ett tal på onsdagen. Vidare sade Dudley att Kinas valutainterventioner har "enorma konsekvenser på världsekonomin".

Dock tillade Dudley att Federal Reserve är "definitivt närmare" tidpunkten för den första räntehöjningen. "Förhoppningsvis, i en nära framtid, kommer vi faktiskt att börja höja räntorna", sade Dudley.

I statistikväg presenterades JOLT, siffrorna över lediga jobb i USA, för juni månad vilka sjönk till 5,249 miljoner från 5,357 i maj. Utfallet var lägre än marknadens förväntningar som låg på 5,300 miljoner lediga jobb.

Bland amerikanska bolag meddelade General Electric att de försätter sälja av verksamhetsdelar. Den här gången är det verksamheten inom hälso- och sjukvårdsfinansiering som säljs till Capital One Financial för omkring 9 miljarder dollar.

Dessutom uppgav bolaget att de har träffat en överenskommelse om försäljning av fastighetsinvesteringar till ett värde av 600 miljoner dollar till en annan köpare, som inte namngavs. Aktien sjönk 1,0 procent i den inledande handeln.

E-handelsföretaget Alibaba presenterade inför börsöppningen siffror för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det justerade resultatet uppgick till 0,59 dollar per aktie samtidigt som försäljningen steg med 28 procent i årstakt till 3,27 miljarder dollar.

Noterbart är att dollarsiffrorna i rapporten är omräknade från yuan till kursen 6,2 yuan per dollar. Rapporten fick ett svalt mottagande av marknaden som handlade ned aktien med 5,5 procent.

AT&T har justerat sin vinstprognos för 2015 till en vinst per aktie mellan 2,62-2,68 dollar. Vidare spår bolaget att capex kommer att uppgå till cirka 21 miljarder dollar under 2015. Aktien sjönk 3,0 procent.

American Apparel rasade med hela 41,4 procent i den inledande handeln efter att ha publicerat preliminära siffror för det andra kvartalet vilka visade på en större förlust än väntat.

Efter börsens stängning väntas Cisco presentera siffror för det fjärde kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?