1515

Börsen: <br />Kina skapade häftigt fall<br />

Kinaoron fortsatte på Stockholmsbörsen på onsdagen. Nedgången tilltog dessutom under dagen då USA öppnade nedåt och Stockholm stängde nära dagslägsta.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 fallit 2,5 procent till 1.575 och omsättningen stannade till slut på 17,3 miljarder kronor.

Kinas centralbank PBOC står enligt Reuters källor inför fortsatt press att försvaga yuanen ytterligare. Kommentarer tyder enligt källorna på att det handlar om en press på en total försvagning av yuanen på närmare 10 procent.

"Mycket av de röda siffrorna hänförs till osäkerheten kring valutapolitiken i Kina. I någon mening är det ju inga stora justeringar som görs, men när en supertanker ändrar riktning är det en stor sak. Kina har haft en revalveringstrend av yuanen och när man ser tendenser i andra riktningen blir det stort", säger Niklas Wellfelt, analyschef på Remium, till Nyhetsbyrån Direkt.

Nästan alla bolag i OMXS30 handlades ned och Kinaexponerade aktier som Autoliv och Hexagon hade det tufft med nedgångar på 3,5 respektive 3,1 procent. Nedgången slog dock brett och inga branscher kom undan - storbankerna backade mellan 2,3 och 3,3 procent och även traditionellt defensiva aktier som Astra Zeneca och Telia Sonera tappade mer än 2 procent.

"Aktiemarknaden är förhållandevis högt värderad och eftersom det som sker i Kina är svårt att se som något styrketecken vill man vikta ned i tillgångsslaget aktier i allmänhet", säger Niklas Wellfelt.

På råvarumarknaderna sjönk inledningsvis såväl oljan som basmetallerna, för att framåt lunchtid vända upp i takt med att dollarn försvagades. Lundin Mining lyckades därmed ta sig upp på plus och steg 0,5 procent, medan Boliden backade 2,7 procent. Lundin Petroleum var enda bolag i OMXS30 på plus, men uppgången var marginella 0,2 procent.

Diamantproducenten Lucara Diamond lämnade rapport och sänkte sin prognos för försäljningen av rådiamanter, till 350.000-400.000 carat från tidigare 400.000-420.000 carat, för 2015. Samtidigt sänktes intäktsprognosen till 200-220 miljoner dollar från tidigare 230-240 miljoner dollar. Aktien föll brant: -9,7 procent.

It-konsulten HIQ:s rapport var även denna gång bättre än snittförväntningarna i marknaden. Kvartalets rörelseresultat slog SME Direkts analytikerförväntningar med 3 procent och aktien steg 3,5 procent. En annan it-konsult, Softronic, lämnade också en rapport som föll marknaden i smaken och steg 7,0 procent.

Två andra vinnare var Fingerprint Cards och Precise Biometrics, som fortsätter att leva sitt eget liv strax utanför marknadens bekymmer. Fingerprint steg 4,0 procent och Precise Biometrics 3,4 procent, båda under hög omsättning.

Solenergibolaget Etrion mer än fördubblade sin elproduktion under årets andra kvartal, men trots det minskade intäkterna till 17,1 miljoner dollar och nettoförlusten ökade. Förklaringen sades vara lägre elpriser, lägre efterfrågan i Chile och ofördelaktiga valutakursförändringar. Aktien föll 12,1 procent.


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?