1515

Stockholmsbörsen: Terminer pekar ned

Stockholmsbörsen ser ut att inleda tisdagens handel med sjunkande aktiekurser när Europaterminerna för de största börserna pekar klart lägre. Nyhetsmässigt har nya stimulansåtgärder i Kina fått rubriker under morgonen, samtidigt som parterna i Greklandsförhandlingarna tycks ha nått ännu en milstolpe.

Gällande svenska bolagsnyheter har det varit tunt, men Sandviks vd-byte väntas hamna i blickfånget även under tisdagen.

Vid 8.25-tiden var Euro Stoxx och CAC 40-terminerna 0,4 procent lägre. Brittiska FTSE 100-terminen var ned 0,6 procent medan tyska DAX-terminen tappat 0,3 procent.

På Greklandsfronten rapporterades det på morgonen att Grekland och dess långivare nu är överens om ett nytt stödpaket till landet. Detta sade företrädare för Greklands finansdepartement till journalister på tisdagen, rapporterade Reuters.

I Asien på morgonen har utvecklingen varit blandad, och i Kina har fastlandsbörserna Shanghai och Shenzhen rört sig i olika riktningar - ned 0,4 procent respektive upp 0,3 procent.

Kinas centralbank PBOC meddelade under natten att de sänker yuanens referenskurs mot dollarn med 1,9 procent, den största nedskrivningen av valutan någonsin. Åtgärden kommer efter en strid ström av svag statistik från Kina, nu senast bland annat kraftigt vikande export, och fick yuanen att försvagas till den svagaste nivån mot dollarn på tre år.

USA-börserna vände en sur svit på måndagskvällen, de ledande indexen steg klart: Dow Jones Industrial Average stängde 1,4 procent och S&P 500 avancerade 1,3 procent. Investerare hänvisade uppgången till ett storförvärv av Berkshire Hathaway, måndagens uppgångar för Kinabörserna och att S&P 500 testade sitt 200-dagars glidande medelvärde.

På råvarumarknaderna var det nedgångar längs hela linjen på tisdagsmorgonen, efter en stark framfart på måndagskvällen. Både WTI och Brent är ned omkring 30 cent per fat till 44:66 respektive 50:08 dollar per fat. Bland basmetallerna har koppar tappat nära 1 procent till 5.258 dollar per ton. Även aluminium är ned omkring 1 procent till 1.602 dollar per ton.

Ett bolag som kommer att hamna i blickfånget under dagen är Sandvik, sedan bolaget efter börsstängning på måndagen bekräftat att vd Olof Faxander får lämna för att ersättas av Wärtsiläs nuvarande vd Björn Rosengren.

Sandvik rusade 4,4 procent uppgifterna framkommit på måndagen, först genom ett avslöjande från TV4 Nyheterna, för att handelsstoppas fram till börsstängning. Sandvik håller en press- och investerarkonferens klockan nio svensk tid.

Nyhetsmässigt har morgonen varit relativt tunn, men några saker har märkt ut sig:

*Lindab säljer det amerikanska dotterbolaget Lindab Inc till amerikanska Ductmate Industries. Bolaget omsatte knappt 150 miljoner kronor 2014, motsvarande mindre än 1 procent av Lindab-koncernens försäljning. Avyttringen väntas ge en mindre positiv effekt på rörelseresultatet.

*Läkemedelsbolaget Moberg Pharma redovisar ett resultat efter skatt som ökade till 5,5 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015 (4,1). Omsättningen steg till 92,2 miljoner kronor, från 57,7 under motsvarande period i fjol.

*Det danska smyckesbolaget Pandora levererade återigen starkt. Både omsättning och rörelseresultat slog förväntningarna enligt SME Direkt. Dessutom höjde bolaget sin försäljningsprognos för helåret.

*Det finländska verkstadsbolaget Konecranes slår ihop sig med amerikanska Terex, och bekräftade därmed måndagskvällens medierykten. Det sammanslagna bolaget skulle haft en årlig omsättning på 7,5 miljarder euro, baserat på 2014 års siffror.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?