Stockholmsbörsen: Orexo rusar<br />

Stockholmsbörsen tappade mark på tisdagen, men inte riktigt i samma takt som de ledande Europabörserna. Sandvik dämpade nedgångarna då marknaden tycktes ta emot vd-bytet med öppna armar. Orexo och Bactiguard var solklara vinnare vid sidan av storbolagen.

På makrofront stod en kinesisk devalvering och nya framsteg i Greklandsförhandlingarna i centrum.

Strax före klockan 10.00 noterades storbolagsindexet OMXS30 0,3 procent lägre på indexnivån 1.630. Totalt uppgick då omsättningen på Stockholmsbörsen till 1,6 miljarder kronor.

På kontinenten sjönk Euro Stoxx 50 med 0,7 procent, vilket även brittiska FTSE 100 gjorde. Franska CAC 40 och tyska DAX var ned 0,8 respektive 0,9 procent.

På morgonen stod det klart att Kina har devalverat yuanen med 1,9 procent, den största nedskrivningen av valutan någonsin. Enligt Kinas centralbank PBOC är devalveringen en engångsåtgärd och de planerar att framöver hålla yuanen stabil på en "rimlig" nivå och stärka marknadens roll i att bestämma växelkursen.

På kontinenten tycktes exportbolag slås hårt av nyheten. Exempelvis utgjordes bottenskitet i DAX av Volkswagen, Daimler, Continental och BMW som sjönk 1,4 procent eller mer.

Vidare på makrofront har flera medier rapporterat att Grekland nu är överens med dess långivare om ett nytt stödpaket till landet, efter maratonförhandlingar under hela natten.

På svensk börsfront var Sandvik den stora vinnaren i OMXS30 med en klättring på 2,5 procent. Sandvik steg 4,4 procent under måndagen, efter att Tv4 Nyheterna rapporterat att vd Olof Faxander ska ersättas med Wärtsiläs nuvarande vd Björn Rosengren.

Vid sidan av Sandvik steg endast fyra aktier i storbolagsindexet. Av dessa steg Lundin Petroleum mest med plus 0,8 procent, medan Investor, Securitas och ABB noterades 0,1-0,2 procent högre.

Bland de aktier som gick allra tyngst fanns Electrolux, SCA och MTG som tappade 1 procent eller mer. Tungviktarna Ericsson och Atlas Copco B föll 0,7 respektive 0,8 procent.

På Mid cap-listan var en läkemedelsrelaterad duo i topp: Orexo som rusade 19,4 procent och Bactiguard som stack 20,8 procent.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gav Orexos flaggskeppspreparat Zubsolv godkänt för initiering av underhållsbehandling med buprenorfin för patienter som lider av opiatberoende.

Bactiguard har fått en engångsorder från C.R. Bard, avsedd att höja deras buffertlager av infektionshämmande katetrar med Bactiguard-beläggning. Ordern kommer att ge ett tillskott till försäljningen om 28 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

Vidare i samma sektor sjönk Moberg Pharma med 4,9 procent, trots att läkemedelsbolaget redovisat stigande vinst och omsättning för det andra kvartalet.

På Helsingforsbörsen steg verkstadsbolaget Konecranes med hela 22 procent sedan det gått samman med amerikanska Terex, för att bilda ett bolag som skulle haft en omsättning på 7,5 miljarder euro baserat på 2014 års siffror.

Wärtsilä, som nu alltså blir av med sin vd, fortsatte sjunka och var ned 1,2 procent.

I Köpenhamnsbörsens storbolagsindex C20 var smyckesbolaget Pandora i toppen med en klättring på 0,8 procent, efter en stark kvartalsrapport och höjd försäljningsprognos för helåret.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?