Annons

Stockholmsbörsen: Orexo rusar<br />

Stockholmsbörsen tappade mark på tisdagen, men inte riktigt i samma takt som de ledande Europabörserna. Sandvik dämpade nedgångarna då marknaden tycktes ta emot vd-bytet med öppna armar. Orexo och Bactiguard var solklara vinnare vid sidan av storbolagen.

På makrofront stod en kinesisk devalvering och nya framsteg i Greklandsförhandlingarna i centrum.

Strax före klockan 10.00 noterades storbolagsindexet OMXS30 0,3 procent lägre på indexnivån 1.630. Totalt uppgick då omsättningen på Stockholmsbörsen till 1,6 miljarder kronor.

På kontinenten sjönk Euro Stoxx 50 med 0,7 procent, vilket även brittiska FTSE 100 gjorde. Franska CAC 40 och tyska DAX var ned 0,8 respektive 0,9 procent.

På morgonen stod det klart att Kina har devalverat yuanen med 1,9 procent, den största nedskrivningen av valutan någonsin. Enligt Kinas centralbank PBOC är devalveringen en engångsåtgärd och de planerar att framöver hålla yuanen stabil på en "rimlig" nivå och stärka marknadens roll i att bestämma växelkursen.

På kontinenten tycktes exportbolag slås hårt av nyheten. Exempelvis utgjordes bottenskitet i DAX av Volkswagen, Daimler, Continental och BMW som sjönk 1,4 procent eller mer.

Vidare på makrofront har flera medier rapporterat att Grekland nu är överens med dess långivare om ett nytt stödpaket till landet, efter maratonförhandlingar under hela natten.

På svensk börsfront var Sandvik den stora vinnaren i OMXS30 med en klättring på 2,5 procent. Sandvik steg 4,4 procent under måndagen, efter att Tv4 Nyheterna rapporterat att vd Olof Faxander ska ersättas med Wärtsiläs nuvarande vd Björn Rosengren.

Vid sidan av Sandvik steg endast fyra aktier i storbolagsindexet. Av dessa steg Lundin Petroleum mest med plus 0,8 procent, medan Investor, Securitas och ABB noterades 0,1-0,2 procent högre.

Bland de aktier som gick allra tyngst fanns Electrolux, SCA och MTG som tappade 1 procent eller mer. Tungviktarna Ericsson och Atlas Copco B föll 0,7 respektive 0,8 procent.

På Mid cap-listan var en läkemedelsrelaterad duo i topp: Orexo som rusade 19,4 procent och Bactiguard som stack 20,8 procent.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA gav Orexos flaggskeppspreparat Zubsolv godkänt för initiering av underhållsbehandling med buprenorfin för patienter som lider av opiatberoende.

Bactiguard har fått en engångsorder från C.R. Bard, avsedd att höja deras buffertlager av infektionshämmande katetrar med Bactiguard-beläggning. Ordern kommer att ge ett tillskott till försäljningen om 28 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

Vidare i samma sektor sjönk Moberg Pharma med 4,9 procent, trots att läkemedelsbolaget redovisat stigande vinst och omsättning för det andra kvartalet.

På Helsingforsbörsen steg verkstadsbolaget Konecranes med hela 22 procent sedan det gått samman med amerikanska Terex, för att bilda ett bolag som skulle haft en omsättning på 7,5 miljarder euro baserat på 2014 års siffror.

Wärtsilä, som nu alltså blir av med sin vd, fortsatte sjunka och var ned 1,2 procent.

I Köpenhamnsbörsens storbolagsindex C20 var smyckesbolaget Pandora i toppen med en klättring på 0,8 procent, efter en stark kvartalsrapport och höjd försäljningsprognos för helåret.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera