New York-börser: Kinesisk devalvering skakar om

USA-börserna rekylerade nedåt under de inledande handelstimmarna efter att indexen på måndagen haft sin bästa dag sedan maj i år. En devalvering av den kinesiska yuanen satte press på exportbolag världen över, samtidigt som det väckte vissa farhågor om att Kina kan fortsätta med liknande åtgärder i framtiden.

Strax före klockan 18.00 hade Dow Jones sjunkit 1,4 procent till nivån 17.374, medan Nasdaq tappat 1,3 procent till 5.036. S&P 500 sjönk samtidigt 1,1 procent till nivån 2.080.

Omsättningen var 310 miljoner aktier på New York Stock Exchange och på 760 miljoner på Nasdaq.

"Drivkraften i marknaden fortsätter att vara makroorienterad, i dag med Kina i centrum. Vi lägger ned mycket tid på att oroa oss över Grekland och Puerto Rico, men Kina är en betydligt större ekonomi och ett mycket större potentiellt problem, och devalveringen av deras valuta gör folk skakis", sade en aktiestrateg till Bloomberg News.

Kina meddelade under natten till tisdagen att man devalverar yuanen med 1,9 procent, i ljuset av en strid ström av nedslående data över bland annat export och prisnivå.

Åtgärden pressade utländska bolag med försäljning i Kina. Råvarusektorn, som anförde börserna i måndagens uppgångar, vände tvärt ned under tisdagen efter branta prisfall på olje- och basmetallmarknaden. Freeport-McMoran och First Quantum Minerals hörde till förlorarna med -14 respektive -10 procent.

Även biltillverkare och tillverkare av lyxprodukter hade det svårt. Bland andra backade General Motors och Tiffany båda över 1,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?