1515

Stockholmsbörsen: Boliden i topp<br />

Stockholmsbörsen inledde måndagen lite trevande men fick ganska snabbt upp farten och stängde till slut nära dagshögsta.

Aktörer menade att helgens svaga kinesiska exportstatistik väckt förhoppningar om ytterligare stimulanser vilket tolkades som positivt.

På aktiesidan gav ett rykte, som bekräftades efter stängning, om vd-byte i Sandvik bränsle till aktien vilket även gällde för Boliden som båda tillhörde vinnarna inom OMXS30-index.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 till plus 1,5 procent vid indexnivån 1.636. Totalt uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 13,6 miljarder kronor.

I övriga Europa var Euro Stoxx 50 upp 1 procent, och tyska DAX ökade 0,9 procent medan brittiska FTSE 100 klättrade 0,2 procent.

"Inledningen på veckan har varit relativt lugn, diskussioner kring ett nytt stödavtal till Grekland får inget större genomslag. Grekland lär ha en svår sits framöver och att den kinesiska ekonomin växer med den lägsta takten på 25 år är sannolikt även det ett återkommande tema. Under rapportperioden har nordiska industribolag vittnat om en svagare efterfrågan i Kina, vilket handelsstatistik på senare tid även visat", sade Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

På bolagsfronten stack Sandvik ut genom att stiga 4,4 procent innan aktien börsstoppades fram till stängning. Tv4 Nyheterna hade då uppgett att vd Olof Faxander får lämna och ersätts av Wärtsiläs vd Björn Rosengren. Uppgifterna bekräftades av Sandvik efter börsstängning.

Sedan februari 2011, när Olof Faxander tillträdde som vd, så har verkstadsbolaget tappat 26 procent vilket kan jämföras med Stockholmsbörsen som stigit drygt 40 procent under samma period.

Även aktieägarna i Boliden fick en angenäm start på veckan när gruvbolaget klättrat 5,5 procent. Investmentbanken UBS har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral och menar att aktien är intressant efter sommarens kursfall.

På de lite mindre börslistorna fanns det ingen hejd på köpivern i Precise Biometrics som rusade 15 procent.

Sensorbolaget har fått ytterligare en order på Tactivo från Defense Logistics Agency. Kursutvecklingen sedan årsskiftet är fenomenal, 632 procent har aktien rusat under perioden.

En annan aktie som också handlas kring absoluta toppnivåer är Sensys Traffic som rusat nära 80 procent sedan mitten av juli. Uppgången startade efter att Gatso, som Sensys ska förvärva, fått en stororder och på måndagen summerades uppgången till 13 procent.

Hexagon har inte rosat aktiemarknaden sedan i våras men på måndagen pekade pilarna uppåt för mätteknikbolaget som avslutade drygt 5 procent högre. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp från neutral.

Bland Börsveckans köprekommendationer stack Bredband2 ut med en uppgång på 7 procent. Tidningen menar att bolaget växer kraftigt och insiderköp finns också på pluskontot.


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?