Råvaror: Högre pris efter lunchvändning <br />

Efter att ha handlats i olika riktningar under förmiddagen vände råvarorna upp vid lunchtid, och priserna fortsatte sedan successivt högre under eftermiddagen och kvällen.

Rekordhög oljeimport i Kina bidrog till förbättrat sentiment på råoljemarknaden, medan rapporter om utbudsstörningar gav stöd åt kopparn. Samtidigt stärkte en depreciering av dollarn råvarukomplexet som helhet.

Runt klockan 20.35 hade Brentoljan i första termin stigit med 1:87 dollar till 50:48 dollar per fat, medan WTI-oljan var upp 1:02 dollar till 44:89 dollar per fat.

Importen av olja till var i genomsnitt 7,3 miljoner fat per dag under juli, visade den kinesiska regeringssiffror under helgen. Det var den högsta noteringen någonsin, skriver Bloomberg News.

"En stor del i säljtrycket på oljemarknaden har varit oro kring kinesisk efterfrågan. Det är tydligt från dessa siffror att den efterfrågan inte fallit samman", sade Phil Flynn, analytiker vid Price Futures, till Bloomberg.

Oljepriserna befinner sig dock alltjämt i en "bear market", och under de senaste dagarna har Société Générale och JP Morgan skruvat ned sina prisprognoser för helåret med hänvisning till svag efterfrågetillväxt och ihållande överutbud.

På London Metal Exchange hade tremånadersterminen för koppar stigit 136 dollar till 5.312 dollar per ton.

Norra delarna av Chile har drabbats av kraftiga skyfall vilka har skapat jordskred och som lett till att några av världens största gruvor tillfälligt har tvingats stoppa produktionen.

"Produktionsstörningar stöder priser och kopparn får lite andhämtning i dag. Men huvudkällan till oro är inbromsande kinesisk efterfrågan, och den kommer att sätta nedåttryck på priserna även framöver", kommenterade Mike Dragosits, råvarustrateg vid TD Securities, i en intervju med Bloomberg News.

Även guldet har vänt upp under handelsdagen, med spotpriset 9:26 dollar högre på 1.103 dollar per uns. Silvret handlades upp 47 cent till 15:29 dollar per uns.

Dollarn förstärktes, gentemot en korg av andra valutor, under förmiddagen, men föll sedan tillbaka ganska brant. Under kvällen noterades dollarindex ned 0.39 till 97.17, vilket gav stöd åt prisuppgångarna på råvarumarknaden som helhet.

Noteringar klockan 20.40

Råolja (pris/fat):


31/12
WTI, första termin +1:02 USD 44:89 2,33% -21,93%
Brent, första termin +1:87 USD 50:48 3,81% -20,56%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar +136 USD 5.312 2,63% -15,73%
Zink +20 USD 1.895 1,07% -13,64%
Aluminium +30 USD 1.615 1,86% -12,63%
Nickel +350 USD 11.200 3,24% -26,40%
Bly +30 USD 1.759 1,71% -5,36%
Tenn +475 USD 15.755 3,10% -18,69%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)Guld +9:26 USD 1.103:31 0,85% -6,88%
Silver +0:47 USD 15:29 3,15% -2,62%
Dollarindex -0.39
97.17 -0,40% 7,65%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Isofol MedicalAnnons

Målet: Effektivare cancerbehandling

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.
Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer som diagnostiseras hos 1,8 miljoner patienter årligen.

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste formen av cancer med ett växande vårdbehov där ingen ny behandling har introducerats på 16 år. Isofol siktar på att lansera sin läkemedelskandidat arfolitixorin att ingå i standardbehandlingen.

Kolorektalcancer är också den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall efter lungcancer. Antalet nya patienter som globalt årligen diagnostiseras för cancerformen är omkring 1,8 miljoner och förväntas öka med 70 % fram till år 2040. 

Etablerad behandlingsform som gynnar fler patienterNuvarande etablerad behandlingsform av spridd kolorektalcancer (i första linjen) utgörs av en kombination av cellgifter och läkemedlet leukovorin, vilket Isofols kandidat arfolitixorin avser ersätta. Leukovorin måste omvandlas i kroppen till en aktiv substans och beroende på genetiska anlag sker inte denna aktivering hos alla patienter. Arfolitixorin är den aktiva substansen och kan potentiellt gynna betydligt fler patienter.

Fas III-studie i slutfasen

Isofol har en fullrekryterad global fas III-studie med en pågående interimanalys. De första 330 av totalt 440 patienter utvärderas av en oberoende säkerhetskommitté och deras rekommendation kring studiens fortsättning beräknas presenteras i första kvartalet 2021.

Läs mer om Isofol.

Bolaget ser två möjliga utfall av interimanalysen – generade data räcker för en registreringsansökan eller data pekar på att resultaten har en klart positiv trend, men att ytterligare 220 patienter bör tas in för att påvisa statistisk signifikans för progressionsfri överlevnad, vilket stärker lanseringsmöjligheterna.

Förutom en bättre behandlingsmetod, innebär lanseringen kommersiella möjligheter med ett årligt försäljningsvärde på över tio miljarder kronor. Patentskyddet gäller till år 2038 i USA och Japan samt till år 2034 i andra länder. 

Licensavtal i Japan och Kanada

Två licensavtal ingicks under hösten med Solasia i Japan och med Paladin Labs i Kanada. Detta ger en stark validering av den vetenskapliga och kliniska datan såväl som den kommersiella potentialen. Avtalen, som är några av de högst värderade i sitt slag på respektive marknad, omfattar definierade milstolpebetalningar på sammantaget över en miljard kronor samt en stegvis solid tvåsiffrig royalty baserad på den framtida nettoförsäljningen.

Prekommersialiseringsarbetet är nu upptrappat för att öka kännedomen och förbereda lanseringen av arfolitixorin som del av den rådande standardbehandlingen av drabbade patienter.

Om Isofol

Isofol Medical AB (publ) är ett biotechbolag som utvecklar läkemedelskandidaten arfolitixorin, som främst är avsett för behandling av spridd kolorektal cancer, en av de vanligaste formerna av cancer. Handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Följ bolaget på Linkedin. 

 

Mer från Isofol Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Isofol Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?