1515

Räntor och valutor: Små rörelser

Europeiska statspappersräntor handlas nära oförändrade nivåer i måndagens inledande handel. Dollarförsvagningen mot euro och krona efter svensk stängning på fredagen håller i stort i sig medan kronan ligger kvar strax över 9:60 mot euron efter industridata från SCB under förmiddagen.

Svenska och tyska marknadsräntor noterar beskedliga rörelser med svensk tioårsränta 1 punkt ned till 0,71 procent, och gapet mot den tyska motsvarigheten har krympt från 5 till 4 punkter, från fredagens stängning.

Från svenskt håll visade industriproduktionen en större nedgång än väntat i juni, ned 1,0 procent från i maj och upp 1,2 procent från juni 2014. Enligt SME Direkts väntades -0,2 respektive +1,6 procent.

Jörgen Kennemar på Swedbank skrev i en snabbkommentar att detta var en besvikelse samt att juni innebar andra raka månaden med nedgång och att återhämtningen som skönjdes tidigare under året därmed upphört. Med den svaga produktionssiffran och fortsatt svag exportorderingång finns en risk för nedrevidering för andra kvartalets BNP.

Industrins orderingång steg däremot goda 2,5 procent i juni, jämfört med maj. Orderingången från hemmamarknaden steg 16,3 procent medan exportorderingången sjönk 4,3 procent. Jämfört med juni 2014 ökade den totala orderingången med 11,8 procent.

SCB noterade att trots den positiva utvecklingen för den totala industrin på månadsbasis redovisade en majoritet av industrins delbranscher en minskad orderingång i juni.

Det var främst en stark orderökning i industri för stenkolsprodukter och raffinerade petroleumprodukter, +41,4 procent jämfört med i maj, som bidrog till uppgången.

Klockan 11.30 talar vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley i Hongkong.

Den svenska kronan har hållit sig strax över 9:60-strecket mot euron under förmiddagshandeln, från 9:59 på fredagseftermiddagen medan kronan håller i förstärkningen runt 6 öre mot dollarn till 8:76. Dollarn är samtidigt fortsatt cirka 1 cent försvagad mot euron till 1:0965.

Norska kronan rör sig kring 1:06 mot svensk krona på förmiddagen. Inför att svensk KPI för juli kommer in på torsdagen har norsk och danska konsumentprisindex redovisats på måndagsförmiddagen. Efter juni månads överraskande höga utfall för norsk kärninflation på 3,2 procent sjönk denna i juli som väntat tillbaka till 2,6 procent i juli. KPI-inflationstakten föll tillbaka något mer än väntat till 1,8 procent, från 2,6 procent i juni, väntat här 1,9 procent.

Danmarks KPI-inflationstakt var - likt i juni - 0,7 procent även i juli, väntat var 0,6 procent.

Under eftermiddagen bjuder USA-agendan på ytterligare information om arbetsmarknadsläget i juli i form av Labor Market Conditions Index, klockan 16.00.

Vidare ska Fedchefen i Atlanta, Dennis Lockhart, tala såväl klockan 15.00 som klockan 18.25. I ett tal i förra veckan sade han att det skulle krävas en "signifikant försämring" i den ekonomiska bilden för att en snar räntehöjning inte vore lämplig.

Den amerikanska tioårsräntan ligger kvar på 2,19 procent under förmiddagen, ner från 2,21 procent vid den svenska marknadens stängning. Tvåårsräntan har tickat upp 1 punkt till 0,74 procent på måndagsförmiddagen.

Fortsatta nedåttick för oljepriser och allmänt låga energipriser har allmänt inneburit en hämsko för inflationsutsikterna i närtid globalt. Utöver utsikterna för ekonomin och inte minst den amerikanska jobbmarknaden behöver Fed vara "rimligt säkra" på att inflationen ska stiga till 2 procent för att starta en "liftoff", varför marknaden inte är övertygad om att en första höjning kommer rean i september.

Oljepriset fortsätter svagt ned på måndagen efter att WTI letat sig under 44 dollar per fat och Brent under 49 dollar sent på fredagen.

Under veckan ligger förhoppningarna att ett avtal för ett nytt stödprogram till Grekland ska bli färdigställt. Institutionerna har i helgen enats om ett utkast till samförståndsavtal, och hoppas nå ett avtal med Grekland redan till på tisdag. Därefter ska avtalet godkännas av eurogruppen samt parlamenten i Grekland och några andra euroländer.

Genom ett avtal på plats i början av denna vecka är tanken att Grekland ska ha det nya treåriga ESM-programmet på plats före nästa betalning till ECB den 20 augusti.

måndag kl 11.05 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:7568 (8:8237) Statsobl 2y -0,48 (-0,48)

EUR/SEK 9:6010 (9:5929) Statsobl 10y 0,71 (0,72)

EUR/USD 1:0965 (1:0873) Räntegap/ty 4 (5)

US obl 10y 2,19 (2,21) Tysk obl 10y 0,67 (0,67)


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?