1515

New York-börser: Råvarubolag leder uppgång

De amerikanska indexen steg under de inledande handelstimmarna på måndagen efter uppgångar på Kinabörserna tidigare under dagen och ett storköp signerat Warren Buffets Berkshire Hathaway.

Strax före klockan 18.00 hade Dow Jones Industrial Average klättrat 1,3 procent till nivån 17.593, medan tekniktäta Nasdaq ökade 1,1 procent till 5.100. S&P 500 steg samtidigt 1,2 procent till nivån 2.101, anfört av råvaru- och energiaktier som stöddes av prisuppgångar för oljan och basmetallerna.

Omsättningen var 290 miljoner aktier på New York Stock Exchange och på 730 miljoner på Nasdaq.

Kinabörserna steg under måndagsmorgonen på hopp om att regeringen i landet ska snabba på sina omstruktureringar av statligt dominerade bolag. Dessutom adderade nedslående exportdata från landet till spekulationerna om att ett stimulanspaket kan vara på väg.

"Kina började det hela med ett rally på 5 procent, vi fick ett test av 200-dagars glidande medelvärde på S&P 500, plus förvärvsaktivitet med Berkshire och PCP, och allt det gav väl marknaden anledning att lyfta denna morgon, sade Mark Kepner, handlare vid Themis Trading, till Bloomberg News. Han lyfte också fram att börstappen under den senaste veckan lockat många köpare tillbaka.

På bolagsnivån var måndagens stora nyhet att investmentbolaget Berkshire Hathaway annonserat köp av Precision Castparts, ett bolag som tillverkar metallkomponenter till flygindustrin, i en affär värd 37,2 miljarder dollar. Precision Castparts aktie steg 19 procent, medan Berkshire Hathaway backade 0,7 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?