Annons

Metaller: Överlag positiv utveckling för bas- och ädelmetaller

Utvecklingen bland basmetallerna är efter helgen överlag positiv trots negativ statistik från Kina gällande handelsbalans och producentpriser.

Aluminium och koppar noterar marginella uppgångar medan zink avancerar desto mer. Även guldpriset ses något högre trots den positiva amerikanska arbetsmarknadsstatistiken som presenterades i fredags. Tenn ser dock en negativ utveckling och är den metallen som för dagen tappar mest.

Svag kinesisk statistik presenterades under helgen där både den totala importen och exporten minskade kraftigt på årsbasis för juli månad. Producentpriserna sjönk dessutom till den lägsta nivån sedan oktober 2009.

"Visserligen beror en stor del av nedgången på fallande råvarupriser, men det pekar också på en minskning i den inhemska efterfrågan, överkapacitet och begränsat utrymme för tillverkarnas prissättning", skriver Commerzbank i ett nyhetsbrev.

Guldet handlas för dagen på marginellt högre nivåer trots fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffror vilka kan göra en första räntehöjning från Federal Reserve i september mer trolig.

"Den amerikanska sysselsättningen fortsatte att öka kraftigt i juli, vilket enligt vår uppfattning kommer uppmuntra Federal Reserve att höja räntorna före slutet av året. Våra ekonomer bedömer fortsatt att Fed kommer agera vid nästa möte i september. Sannolikheten för att detta kommer inträffa ökade till över 50 procent efter den starka statistiken. När osäkerheten kring en första räntehöjning ebbat ut bör priset på guld stiga", skriver Commerzbank.

Från Grekland kommer positiva tongångar gällande förhandlingarna mellan landet och dess långivare. Förhandlingarna avser finansiering på upp till 86 miljarder euro i nya lån. Finansieringspaketet måste vara klart senast den 20 augusti då Grekland har en återbetalning som förfaller till ECB.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera