ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

SD tar in på Moderaterna

  • Foto: Henrik Montgomery/TT
Sverigedemokraterna ökar med tre procentenheter till 18,7 procent i en mätning som Demoskop gjort för Expressen. Partiet har mer än halverat avståndet till Moderaterna sedan den senaste mätningen för en månad sedan.

Moderaterna får 23,1 procent och nedgången på tre procentenheter innebär ett fall för allianspartierna, som ligger på 38,7 procent i opinionen. Det innebär att de hamnar efter de rödgröna partierna, som också tappar lite och hamnar på 39,4 procent.

Moderaternas 23,1 procent är den lägsta nivån sedan valet och under valresultatet.

Socialdemokraterna hamnar, efter en minskning på 0,4 procentenheter, på 25,5 procent, vilket också är under valresultatet.

”De sakfrågor som Sverigedemokraterna är starka i har varit i fokus under en längre tid. Det finns två läxor för oss i det. Den ena är att vi själva måste bli bättre på de sakfrågorna, integration och migration”, säger den moderate kommunikationschefen Per Nilsson till Expressen.

Per Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, säger att det rör sig om en dramatisk utveckling i opinionen och att de övriga partierna har börjat nosa på SD:s kärnfråga. Än så länge har de dock inte kammat hem några opinionspoäng på sin omsvängning i migrationsfrågan, skriver Expressen.


Fakta: Svensk väljaropinion

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Demoskops mätning med förändringarna från föregående mätning inom parentes, angett i procentenheter:

 

S:  25,5 % (-0,4)
V:  6,8 % (+-0)
MP:  7,1 % (+0,3)
M:  23,1 % (-3,0)
FP:  4,7 % (+-0)
KD:   4,2 % (+0,5)
C:  6,6 % (-0,7)
SD:  18,7 % (+3,0)

Mätningen genomfördes under perioden 30 juni – 7 juli, då 1 255 slumpmässigt utvalda personer fick frågan: "Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?"

Tyck till