ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

LEDARE: Kinberg Batra kan bli en svensk Angela Merkel

Det är lätt hänt att i huvudsak jämföra kvinnliga partiledare med andra kvinnliga partiledare. Av någon anledning blir det ofta så. Anna Kinberg Batra jämförs därför allt som oftast med Annie Lööf och Ebba Busch Thor.

Innan hon blev vald och Catharina Elmsäter-Svärds namn nämndes som en tänkbar kandidat beskrev en journalist skillnaden mellan Elmsäter-Svärd och Anna Kinberg Batra som att den förra ofta kramades när de sågs och det gjorde inte senare.

Man undrar vilka journalister som fått kramar av Fredrik Reinfeldt under hans år som partiordförande för Moderaterna och sedan som statsminister. För det är med honom Anna Kinberg Batra främst ska jämföras – hon är den borgerliga statsministerkandidaten.

Ebba Busch Thor och Annie Lööf har helt andra roller. De är partiledare för små partier och har inte en chans att bli statsministrar. De kan ta ut svängarna, vara mer offensiva.

Anna Kinberg Batra ska kunna hålla ihop landet som statsminister en dag. Hon aspirerar på att få den högsta politiska makten, i realiteten bli den mäktigaste personen i Sverige. Det kräver något annat. Pondus, värdighet, trygghet, beslutsamhet. Det är den personen som ska svara i telefonen om nästa tsunami inträffar. En sammanhållande kraft. En statsman. Ett uttryck som för övrigt passar alldeles utmärkt även på en kvinna

Ska man jämföra henne med någon annan kvinnlig politiker är det i så fall Angela Merkel. För nionde året i rad utsåg tidningen Forbes henne till världens mäktigaste kvinna i år. Det är ingen som klagat på att Merkel inte kramas eller att hon har en lågmäld framtoning.

Hon har både lyckats med att ha sänkt arbetslösheten till låga 4,7 procent i Tyskland och samtidigt vara tongivande i EU. Dessutom spelar hon en nyckelroll i EU:s relationer med Vladimir Putin. 

Det är med utstrålning av just lugn, stabilitet och trygghet som hon har gjort detta. Senaste valresultatet från 2013 bekräftar Tysklands och hennes särställning i Europa. Många av hennes kolleger i sittande regeringar har röstats bort men hon fick förnyat förtroende trots kriserna i Europa. Hon har varit förbundskansler sedan 2005 och firar alltså i år tio år på tronen som Tysklands mäktigaste person.

Anna Kinberg Batra är fortfarande ny på sin post. Än så länge har vi inte fått se de olika alliansledarnas respektive personlighet samspela i skarpa stora debatter. Ebba Busch Thor har inte börjat jobba heltid. Moderaterna har som de andra partierna ägnat sig åt partiinternt utvecklingsarbete och omorganisering. Regeringen har helt på egen hand åkt rutschkana ned i opinionen.

Men vi fick ett smakprov på Anna Kinberg Batras kapacitet och riktningen Moderaterna valt att gå på gårdagens pressträff.

För det var en självsäker ledare med pondus som presenterade de politiska nyheterna. En bit gamla Moderaterna har plockats fram, i en positiv bemärkelse. Betoningen låg på egen ansträngning och plikt. Öka incitamenten för att gå från bidrag till jobb, satsningar på att nyanlända ska få jobb fortare. Sänkt skatt på låga inkomster.

Man måste ha rätt referensramar om man ska kunna dra rätt slutsatser. Att jämföra henne med Reinfeldt i dag är därför fel. Utan vi ska jämföra henne med Reinfeldt 2003, när han var nyvald partiordförande och inte hade varit statsminister åtta år. Folk växer med ansvar.

Anna Kinberg Batra har stor potential att bli Sveriges Angela Merkel. En värdig, stark och handlingskraftig statsminister. En internationell toppolitiker. Men vi måste få se mer av hennes förmåga och vi måste ge henne tid att växa in i rollen. Alliansen måste omformas, alla som varit del i en grupp vet att byts personer ut ändras dynamiken.

Jag vill inte ha en statsminister som kramar journalister. Jag vill ha en statsminister som står stark i kriser, som kan ena politiska krafter för att få konkreta resultat och är en skicklig förhandlare. En person som kan leda hela landet. Och som har förmågan att hålla ihop en regering. Det är jag övertygad om att fler vill.  

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till