ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Tricket som sänker arbetsgivaravgifterna

  • Isabella Löwengrip (tv) och Pingis Hadenius (th). Foto: Christine Olsson/TT.
I augusti höjs arbetsgivaravgifterna för unga. Men arbetsgivare kan ducka höjningen genom att betala ut lönen i förskott.

Regeringens vårbudget innebär att arbetsgivaravgifterna för unga födda 1990 och senare höjs rejält från och med 1 augusti. I dagsläget är den lägsta arbetsgivaravgiften 10,21 procent. Efter månadsskiftet blir den istället 25,46 procent.

För arbetsgivare som vill undvika att betala de högre avgifterna finns det dock ett enkelt och lagligt sätt att åstadkomma detta: man betalar ut de anställdas lön i förskott. Men det gäller att vara snabb.

”Det finns inget hinder mot det. Det avgörande är vilken tidpunkt man betalar ut lönen och betalar man ut före 1 augusti så gäller de lägre arbetsgivaravgifterna för unga. Det finns inte heller någon maxgräns på hur mycket man kan betala ut”, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Ett företag som valt att betala ut förskottslöner är kosmetikabolaget Löwengrip Care & Color som ägs av Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip. För att minska bolagets kostnader har de valt att betala ut resten av årets lön till de anställda i juli.

”Dels så är det en besparing men så tänker vi också att det är kul att få personalen att tänka lite mer på sparande och nu får de ett sparkapital. Vi försöker vara transparenta med alla kostnader som ägare och i det här fallet så har vi sparat 120.000 kronor som vi kan använda i verksamheten istället”, säger Pingis Hadenius, vd och styrelseordförande för Löwengrip Care & Color.

Vad tycker de anställda?
”De flesta är på semester nu men när vi pratade om det innan sommaren tyckte de att det var bra. Jag och min kollega Isabella har skrivit en bok om privatekonomi och vi pratar mycket om sparande. Så det känns extra kul att alla får en större lönesumma som de kan placera under hösten”, säger Pingis Hadenius.

Efter semestern kommer bolaget hålla en privatekonomisk guidning för de anställda med tipps på hur de kan placera och hushålla med pengarna.

"Vi är övertygade om att det gagnar vår personal och företagets kultur", säger Pingis Hadenius.

Du är inte orolig att det finns en risk att de spenderar alla pengarna?
”Vår ekonomichef Gustav Lidén skickade ut en uppmaning om att de ska vara försiktiga med pengarna. Men det finns redan en kostnadsmedvetenhet, både privat och inom organisationen”, säger Pingis Hadenius.

Tyck till