ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

LEDARE: Privatisera arbetsförmedlandet

En av de första sakerna Ylva Johansson gjorde som nytillträdd arbetsmarknadsminister var att slänga utredningen om Arbetsförmedlingen i papperskorgen. Utredaren Agneta Dreber och hennes kansli hade då redan arbetat ett år. Skälet Johansson angav var: "Det är inte läge att begrava problem i en statlig utredning".

Men nu verkar hon ha ändrat sig, för i en debatt i Almedalen öppnade hon för möjligheten att återuppta utredningen igen.

Om hon menar allvar är det mycket goda nyheter. För ett av utredningens mål var att kolla på hur man kan konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen. I år fick de 72 miljarder kronor från statsbudgeten, varav 40 miljarder till just förmedling av arbeten. En avsevärd andel av våra gemensamma pengar alltså. Trots dessa stora resurser förmedlas endast 10,3 jobb per år och förmedlare. Det är inte ens ett per månad.

Förtroendet för myndigheten är sorgligt lågt och gick från uselt till värre förra året. Enligt Sifos anseendeindex 2014 gick den från minus 27 till minus 32. Sämst i klassen.

 Det är bara att konstatera – Arbetsförmedlingen är inte bra på att förmedla jobb. I ett pressmeddelande nyligen meddelar de själva att de som inte deltog i något av deras program i större utsträckning fick jobb. Det är dags att låta andra ta över och låta Arbetsförmedlingen ägna sig enbart åt myndighetsutövning.

Ett föredöme här är Australien som redan 1998 konkurrensutsatte sin Arbetsförmedling. Arbetssökande får välja själva vilken arbetsförmedling den vill. Ersättningen till företagen baseras på hur länge personen varit utan jobb och hur lång anställning de får. Australien har tre gånger fler invånare men har samma budget för arbetsförmedling. Pengarna används mer effektivt.

Att inte fackförbunden driver den här frågan hårdare är lite märkligt. För de har bäst kunskap och kontakt med sina medlemmar. Egna arbetsförmedlingar skulle både de och arbetslösa medlemmar tjäna på - att mötas av en förmedlare som förstår din kompetens.

Jag hoppas Ylva Johansson menar allvar med att återuppta utredningen. Vi kan inte längre acceptera att en myndighet som ansvarar för något så viktigt tillåts fortsätta misslyckas så kapitalt.

Tyck till