Hoppa till innehållet

Annons

Dokument: Dagarna som skakade Europa

Under onsdagen röstade det grekiska parlamentet igenom det reformpaket som parterna kom överens om efter helgens maratonförhandlingar. Den eskalerande krisen i Grekland har skakat eurozonen i grunden och än är den långt från över.
Ett par har klättrat upp på en kulle för att få utsikt över staden i solnedgången.
Ett par har klättrat upp på en kulle för att få utsikt över staden i solnedgången.Foto:Jesper Frisk
En familj med fem barn sover på en filt i en park i hamnstaden Piraeus. Den ideella organisationen Emfasis söker upp och hjälper hemlösa med bland annat mat och kläder.Foto:Jesper Frisk
En ideell klinik i förorten Elliniko erbjuder gratis sjukvård och medicin till utsatta. Vasiliki Iliopoulou, pensionerad labbtekniker och biologilärare sköter det mesta på kliniken. Här står hon i apoteket där donerad medicin förvaras.Foto:Jesper Frisk
Spår efter stridigheterna mellan polis och demonstranter.Foto:Jesper Frisk
En hemlös man visar den måltid han fått av organisationen Emfasis. Uppskattningsvis en tiondel av invånarna i Aten måste någon gång söka hjälp av soppkök eller andra organisationer.Foto:Jesper Frisk
Panagiotis Podimatas och Stella Kyrgetsou från organisationen Emfasis pratar med en hemlös man i hamnstaden Piraeus.Foto:Jesper Frisk
En kravallutrustad polis köper dricka i en kiosk på Syntagmatorget.Foto:Jesper Frisk
En pensionär lägger handen på dörren till National Bank of Greece. Uttagsrestriktionerna medför att pensionärer maximalt kan ta ut 120 euro i veckan.Foto:Jesper Frisk
Ett par tittar på en demonstration utanför parlamentet.Foto:Jesper Frisk
Atenbor väntar på tunnelbanan vid stationen Syntagma. De senaste veckorna har tunnelbanan varit gratis på grund av kontantbrist i samband med att kapitalkontrollerna på de grekiska bankerna infördes.Foto:Jesper Frisk
Turister samlas för att titta på solnedgången på en kulle nära Akropolis. Jakub Dvoracek från Slovakien poserar för en bild med Akropoliskullen i bakgrunden. I spåren av de senaste veckornas turbulens har avbokningarna ökat dramatiskt.Foto:Jesper Frisk
Fackförbundet Pame går i ett demonstrationståg mot Syntagmatorget.Foto:Jesper Frisk
Demonstranter utanför parlamentet med en flagga med texten "OXI" - "nej" på grekiska.Foto:Jesper Frisk
Spår efter stridigheterna mellan polis och demonstranter. Nyfika demonstranter tittar på en rökgranat och skämtar "Vad står det på den? Made in Germany? Factory of Schäuble?"Foto:Jesper Frisk
En kvinna ropar mot parlamentet och frågar hur hon ska ha råd med medicin åt sin sjuka mamma.Foto:Jesper Frisk
Premiärminister Alexis Tsipras från partiet Syriza talar till parlamentet. Tsipras höll sig undan från debatten tills klockan var ungefär halv ett på natten.Foto:Jesper Frisk
Ett ungt par promenerar i natten på gatan Skouze i centrala Aten.
Ett ungt par promenerar i natten på gatan Skouze i centrala Aten.Foto:Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från RoborockAnnons

Siffrorna: Så mycket tid sparar du – med nya AI-dammsugaren

Spara timmar på städningen varje vecka.

Här är expertens guide till nya robotdammsugaren – sprängfylld med smart teknik.

– Den är i särklass bäst på marknaden just nu, säger produktchefen Patrik Windestam om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

En genomsnittlig svensk familj lägger två till tre timmar per vecka på städning, enligt en undersökning från SCB.

– Det tar mer tid än man tror att dammsuga och torka golven hemma. Vissa städar säkert oftare och vissa mer sällan, men det blir totalt runt 130 till 160 timmar man lägger på städning om året. Mycket tid som man kan använda till roligare saker, säger Patrik Windestam, produktchef hos teknikdistributören Gandalf Distribution.

Han märker av ett stadigt ökande intresse för robotdammsugare bland kunderna:

– Absolut, man vill använda sin tid till roligare saker än att städa. Även om det kanske behövs en storstädning med jämna mellanrum så fixar en bra robotdammsugare den löpande städningen hemma.

Under våren lanserade tillverkaren Roborock modellen S8 Pro Ultra, deras mest avancerade robotdammsugare hittills. Bland annat är den utrustad med AI, vilket ger flera fördelar:

– Viktigast är så klart att den kan förutse eventuella hinder, den trillar inte ner för trappan eller trasslar in sig i sladdar. Den känner igen upp till 42 olika objekt genom att kombinera flertalet olika sensorer och infraröd teknik, säger Windestam och fortsätter:

– Navigeringen optimerar städningen, plus att den kan schemaläggas och integreras med smarta hem-system via en app. Detta leder till en mer effektiv och skräddarsydd städupplevelse som kan spara tid och ansträngning för användaren.

Själva dammsugaren har utrustats med DuoRoller Brush – alltså dubbla borstar – samt väldokumenterad styrka:

– Den har marknadens bästa sugkraft och borstarna gör att både stort och smått sugs upp extra effektivt. En annan bra sak är moppfunktionen, som även torkar golvet förutom att dammsuga. Moppen kan faktiskt lyfta sig själv så att mattorna inte blir blöta.

Maffig teknik till trots – kanske är S8 Pro Ultras största förtjänst att den i princip klarar sig själv, menar Windestam:

– Den är helt självgående, man behöver knappt ens tänka på den. Det enda man bör göra med jämna mellanrum är att hålla koll på dammpåsen och byta den när den är full, samt tömma ut det smutsiga vattnet från när moppen rengjorts samt se till att det finns rent vatten i den. I övrigt rengör den sig själv, säger han och lägger till:

– Det finns få konkurrenter, om någon, som kan mäta sig med den.

Så vad kan du göra med tiden du sparar in tack vare S8 Pro Ultra? Många vill nog tillbringa extra tid med familjen, eller kanske plöja den där favoritserien man aldrig hinner se. Annars har Windestam några mer udda förslag:

– Du kan köra det klassiska skidloppet mellan Sälen och Mora 22 gånger eller åka Twister på Grönan 4680 gånger på den tiden. Det är rätt hisnande när man tänker efter.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera