ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

LEDARE: Jobb är humanism på riktigt

I en ny rapport ger sig tankesmedjan Dagens Arena in i debatten om invandringens kostnader. De hävdar att invandringen gett 900 miljarder i intäkter. Att invandringen långsiktigt varit bra för Sverige är det många som skriver under på. Eller att vi behöver ha invandring för att klara framtidens finansiering av välfärden. Långsiktigt är invandring lönsamt.

Men det Dagens Arena gör är att blanda ihop korten. Framför allt blandar de ihop arbetskraftsinvandring med flyktinginvandring och 1950-talet med 2000-talet.  För den lönsamhet Dagens Arena vill lyfta bygger på att folk arbetar. Innan 1970-talet hade vi nästan uteslutande arbetskraftsinvandring. Landets företag skrek efter arbetskraft och många från framför allt södra Europa sökte lyckan norrut. De började i princip att jobba direkt och har bidragit mycket till Sveriges utveckling och välstånd.

Därför är det direkt stötande att Dagens Arena inte med ett ord nämner varför denna arbetskraftsinvandring plötsligt byttes mot enbart flyktinginvandring. Redan 1966 ifrågasatte LO om fortsatt invandring ”verkligen var nödvändig”. I februari 1972 gick LO centralt ut till olika förbund om att de inte skulle tillstyrka remisser om arbetstillstånd och fick sedan i praktiken veto mot arbetskraftsinvandring av S-regeringen. Inte förrän 2006 infördes generösa regler för arbetskraftsinvandring igen, av den borgerliga regeringen. LO var emot.

Jag är barnbarn till en av de arbetskraftsinvandrare som fick komma hit . Men de efterföljande fick dörren i ansiktet av de organisationer som finansierar Dagens Arena och deras rapporter.

Bara hälften av flyktingarna som kommer i dag har jobb efter sju år. Resten är kvar i bidragsberoende. Efter 15 år är bara 65 procent sysselsatta, och med detta begrepp räknas att jobba en timme per vecka. Arbetsförmedlingen konstaterade nyss att utlandsfödda allt mer är den grupp som fastnar i arbetslöshet. Utanförskapet cementeras.

De som inte jobbar bidrar inte till samhället ekonomiskt. Det gäller infödda svenskar som utlandsfödda. Arbetskraftsinvandring kommer alltid vara en plusaffär för alla länder. Fokus måste därför vara att få folk i arbete. Att jobba ger individen frihet, språk, vänner och att bli en del av samhället. Det är humanism på riktigt.  

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till