ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Sämre jämställdhet är regeringens fel

Nyföretagandet bland kvinnor föll kraftigt förra året, rapporterade Dagens industri i går. Enligt professor Pontus Braunerhjelm på KTH beror det bland annat på osäkerheten kring rutavdragets framtid.

Mellan 2006 och 2013 fördubblades andelen företagare av befolkningen. Denna unika ökning bröts 2013 och andelen nyföretagare har gått ned med 1,5 procentenheter. Men den stora nyheten är en dramatisk nedgång av nya kvinnliga företagare, som minskat med hela 40 procent på ett år.

Totalt drivs en fjärdedel av företagen i dag av kvinnor. Mer än två tredjedelar av dem vill växa.

Enligt Tillväxtverkets rapport "Företagens villkor och verklighet" (2012) är nio av tio företag som kvinnor driver verksamma inom tjänstesektorn. De branscher som dominerar är "kultur, fritid och annan service", "vård och omsorg" samt "utbildning". I "annan service" ryms rutföretagen.

Samtliga dessa branscher har de senaste åren varit föremål för hätska politiska debatter. Rutanställda har kallats tjänstefolk och de privata välfärdsföretagen har utmålats som giriga kapitalister som suger ut samhället. Den nuvarande regeringen har begränsat rutavdraget och tillsatt en utredning för att kunna förbjuda välfärdsföretagen att ta ut vinst.

Nu betalar kvinnorna priset för den politiska hetsjakten och den osäkerhet detta skapat på marknaden. Folk vågar inte starta företag, framför allt inte kvinnor. Man startar nämligen ofta företag inom den bransch man kan och kvinnor jobbar och utbildar sig fortfarande inom traditionella kvinnoyrken, som skola, vård och omsorg. Dessa yrken har i dag låg status och låga löner. Ett sätt för kvinnor att ändra på detta är just att starta egna företag.

I ett läge när landet behöver riva de hinder som stoppar människor från att starta företag bygger vi i stället upp nya. Den "feministiska" regeringen ägnar sig åt att medvetet lägga krokben för just kvinnors företagande, och bidrar därmed till sämre jämställdhet.

Det här är dåligt. Både för dem vill förverkliga sina drömmar men också för samhället, som behöver just dessa personers mod och passion.

 

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till