ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Regeringen sågas av näringslivet

Cheferna i det svenska näringslivet är mycket kritiska till Stefan Löfvens regering. 9 av 10 näringslivstoppar anser att regeringen gör ett dåligt jobb, enligt Dagens industris och Ipsos mätning Di-barometern.

Den rödgröna regeringen får ett mycket lågt betyg av näringslivsledarna. 9 av 10 bedömer också att en alliansregering skulle göra ett bättre jobb.

Förtroendet för regeringens näringslivspolitik är också lågt, hela 90 procent av cheferna har ett litet förtroende.

Ipsos undersökning baserar sig på nästan 4.000 intervjuer med ordföranden, vd:ar, marknadschefer, ekonomichefer på företag med fler än 10 anställda och en årsomsättning överstigande 40 miljoner kronor.

”Resultatet visar på en förtroendekris mellan regeringen och topparna i näringslivet”, säger Ipsos opinionschef David Ahlin.

”Som ny ledare skapade Stefan Löfven stora förväntningar på en näringslivsvänlig politik. Den röda tråden var forskning och innovation, och att stärka Sveriges konkurrenskraft. Resultatet i undersökningen kan tolkas som ett uttryck för att det fanns förhoppningar som inte har infriats”, fortsätter han.

David Ahlin bedömer att näringslivet uppfattar regeringens politik som spretig, inkonsekvent och otydlig. Och detta beror till stor del på Vänsterpartiets inflytande.

”Framtiden för företagen i välfärdssektorn är en faktor som oroar och som skapar en klyfta mellan regeringen och cheferna i näringslivet”, säger han.

Industrimannen Carl Bennet, som anses stå Socialdemokraterna nära, pekar också han på regeringens och Vänsterpartiets uppgörelse om att kraftigt begränsa vinsterna i välfärden. Den frågan utreds nu av det tidigare kommunalrådet i Malmö, Ilmar Reepalu.

”Chefer i näringslivet uttrycker en frustration över den plattform som regeringen har gett Vänsterpartiet. Skolan är en fråga som bör behandlas separat, men näringslivet är övertygade över att de kan bidra i vårdsektorn. Allt detta skapar en osäkerhet, där många känner att marknadsekonomin gungar”, säger Carl Bennet.

De tuffa kompromisserna med Miljöpartiet, som skapade osäkerhet om framtiden för Bromma flygplats och ledde till ett byggstopp av Förbifart Stockholm, förklarar också skepsisen mot regeringen, enligt industrimannen.

”Miljöpartiet låter populism få en inverkan på politiken, när pragmatiska förutsättningar saknas”, säger Carl Bennet.

Marcus Strömberg, vd för Sveriges största friskolebolag Academedia, har svårt att peka på något positivt som regeringen åstadkommit under sin första tid vid makten. Framförallt efterfrågar han en fungerande arbetsmarknadspolitik:

”Arbetsförmedlingen verkar paralyserad i sin byråkrati. Det finns också många krav på flexibilitet på dagens arbetsmarknad, men Socialdemokraterna verkar ducka för detta eftersom såväl LO som vänstern vill motarbeta till exempel bemanningsföretag.”

Entreprenören Ida Backlund, som grundat löshårsföretaget Rapunzel of Sweden, som 2014 omsatte över 100 miljoner kronor, beskriver en allmän känsla av otrygghet. Och att höja arbetsgivaravgiften för unga ökar hennes kostnader.

”Jag har alltid velat anställa unga personer men nu när de höjt avgiften, då anställer jag hellre en mer erfaren.”

Är det viktigt för en rödgrön regering att ha näringslivets stöd?
”Finns det en oro bland företag och företagsledare kan det lätt sprida sig till fler anställda i företagen”, säger David Ahlin, Ipsos opinionschef.

”Stefan Löfven har en stor utmaning framför sig att bygga upp det här förtroendet igen”, fortsätter han.

Carl Bennet hade föredragit att Socialdemokraterna pekade ut färdriktningen och regerade i minoritet, och byggt olika allianser åt såväl höger som vänster beroende på sakfrågorna.

”Om inte Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställer upp på det får de väl gå till talmannen och antingen bilda en ny regering eller utlysa nyval.”

”Jag vill påstå att det fortfarande finns en grund för ett förtroende, där Socialdemokraterna återfår sin status som det parti som står för långsiktighet, trygghet men också pragmatism”, fortsätter han.

Tyck till