ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Strindberg såld för 7,6 Mkr

  • Foto: Lars Gustafsson / Bukowskis

August Strindbergs tavla Fantasilandskap auktionerades ut för 7,6 miljoner kronor av auktionsfirman Bukowskis under torsdagsförmiddagen.

I en auktion, som sändes live på auktionsfirman Bukowskis hemsida klubbades August Strindbergs tavla Fantasilandskap för 6,2 miljoner kronor under torsdagsförmiddagen. Inklusive provision var beloppet 7,595.000 kronor.

Författaren och konstnären målade tavlan 1894, samma år som han som mest medvetet sökte förnya sitt måleri.

Köparen uppges vara svensk.

”Priset passerade utropspriset, så vi är nöjda. Det visar att Strindberg är en av våra främsta konstnärer och att vi inte sett slutet av intresset för hans verk”, säger Paulina Sokolow, pressansvarig på Bukowskis.

Hon får medhåll från en av sina största konkurrenter.

”Det var ett ganska förväntat resultat för det här verket. Det finns fortfarande stort internationellt intresse för stora verk av Strindberg. Jag tror vi får se nya rekord om det kommer ut fler viktiga verk på den internationella marknaden”, säger Peder Isacson chef på auktionsfirman Sothebys Stockholmskontor.

Något nytt rekord är det dock inte tal om.

Sothebys har den titeln sedan man i juni 2007 sålde Strindbergs verk ”Alplandskap 1” för 28.5560.000 kronor (2.092.000 pund), inklusive provision. Tavlan såldes på en auktion i London till en internationell samlare.

Den näst dyraste Strindbergtavlan är Underlandet, klubbad för 22.600.000 kr av Bukowskis.

Bukowskis står även bakom försäljningen av Strindbergs Fyrtornet II, klubbad för 15,6 Mkr, och Stormlandskap som klubbades för 11 Mkr.

Tyck till