ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kräver krismöte om varumärkesstölder

  • Stockholmbörsens 30 största företag uppger att det varit utsatta. Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT
Samtliga stora svenska börsbolag har drabbats av patent- och varumärkesstölder, enligt en ny granskning från Svenskt Näringsliv. Nu manar organisationen till krismöte, skriver Dagens Nyheter.

Världsmarknaden för piratkopiering växer i en rasande takt. Vid sidan av Kina har även länder som Nigeria, Turkiet och Ryssland hoppat på piratkopieringståget.

Den internationella handelskammaren, ICC, uppskattar att ”piratvärdet” under 2015 kommer att uppgå till mellan 6.500 och 8.000 miljarder kronor, enligt Dagens Nyheter.

”Värdemässigt tävlar den globala piratkopieringsindustrin idag med narkotikamarknaden. Båda är i stort sett lika stora”, säger Patrick Krassén, ansvarig för immaterialrättsfrågor på Svenskt Näringsliv till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Svensk modedesigner piratkopierad

I en ny undersökning uppger samtliga av Stockholmbörsens 30 största företag att det varit utsatta, enligt en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv och tankesmedjan Black market watch.  

Hela 75 procent av de drabbade bolagen uppger att förfalskning av deras produkter medfört risker för hälsa och säkerhet. Det kan handla om kopior på mediciner eller piratkopierade kullager, skriver tidningen.

Nästan alla, 93 procent uppger att de har förlorat patentintäkter på grund av piratkopiering.

Nu vill Svenskt Näringsliv hålla ett brett krismöte med företag, politiker och rättsväsende.

”Det är inte längre enbart en fråga om tullen, nu handlar det om att få politiker, svenska och europaparlamentariker, UD och rättsvårdande myndigheter med på tåget”, säger Patrick Krassén.

Tyck till