ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ledare: Myndigheter slarvar med förtroende

Alla myndigheter har i sitt uppdrag från regeringen att informera medborgarna om sin verksamhet. Det är bra och oerhört viktigt, för skattebetalarna som finansierar all offentlig verksamhet måste få veta hur det går. Gör pengarna någon nytta? Vad har olika satsningar kostat? Ju mer transparens desto bättre. Många myndigheter är därför i Visby under Almedalsveckan.

En myndighet som ordnar flera stora seminarier är Migrationsverket, en av de myndigheter som har störst fokus just nu på grund av den stora flyktinginvandringen. De ville lyfta angelägna saker som det ojämna flyktingmottagandet mellan kommuner och integration. Och bjuder in endast socialdemokratiska höga politiker på alla sina seminarier.

På ett seminarium fick politiken representeras av en enda miljöpartistisk statssekreterare. Alliansen fick inte ens en inbjudan till något av Migrationsverkets arrangemang enligt deras företrädare som jag pratat med. Samma sak gäller Arbetsmiljöverket, som inte ens nöjde sig med ett socialdemokratiskt statsråd utan två. Politiken fick i alla sammanhang här representeras av ett enda av riksdagens partier.

Det är här det blir fel. För en myndighets ansvar är inte att skapa opinionsbildande plattformar för enskilda partier utan vara objektiva. Då måste man se till att representation finns från fler politiska block. Det är jätteviktigt. Seminarier som kunde blivit spänstiga och resultera i nya idéer blir av skattebetalarna finansierade partimegafoner istället. Men under påstådd objektiv myndighetsflagg.

Till syvende och sist blir det här ett demokratiproblem. Vi har som medborgare rätt att kräva att de samhällsinstitutioner som finns går att lita på. Att de objektivt arbetar med fakta och inte är politiserade där myndighetsutövningen görs med ideologi som måttstock. Samhället är nämligen större än politiken.

Ska dyra skattepengar läggas på medverkande i Almedalsveckan måste myndigheter fokusera till 100 procent på information och vara oerhört noga med sin objektivitet. Annars slarvar man bort det samhället ytterst vilar på – förtroende.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till