ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Ledare

Ledare: En stjärna är född

  • Ebba Busch Thor under sitt tal i Almedalen. Foto: Jesper Frisk
Att det var en stark debut som KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde i Almedalen är ingen överdrift. Det var ett drivet tal, värdigt en amerikansk primärvalskampanj.

Ebba Busch Thor överraskade genom sitt ämnesval. Det handlade om säkerhetspolitik, relationen till Ryssland och islamism. Inte för att någon av dessa frågor skulle vara främmande för en kristdemokrat att debattera, men för att det inte är de som brukar betonas.

Det är inte läge att ironisera över denna övertydliga högersväng som Ebba Busch Thor i kväll gjorde i relation till sin företrädare som KD-ledare. Problemet med medborgare som reser till Mellanöstern för att kriga med terrorarméer är akut. Och många länder kämpar med det; Sverige är sannerligen inte ett undantag.

 Ebba Busch Thor gjorde därmed rätt val. Svenska folket vill att något görs och många har liten tolerans för synpunkten att frågan inte är enkel. Det sjupunktsprogram mot krigarrekryteringen i Sverige, som KD presenterade redan på eftermiddagen, uppfyller därmed kraven på tydliga åtgärder.

Det finns många frågetecken, exempelvis varför det ska rubriceras som landsförräderi när någon reser och krigar i ett krig i ett helt annat land. Men Ebba Busch Thor behöver ännu inte bekymra sig för detta – hon sitter inte i en regering och detaljerna i det hon talade om i kväll kommer hon att ha tillfälle att ändra.

 Hennes motstånd mot kvotering kan möta gehör hos breda grupper, säkert också hennes tal om ”åsiktskorridorer” och resonemang med innebörden att vita män inte törs delta i debatten längre. I sak är hennes observationer överdrivna, men det är en tydlig positionering – mot kultursidor, mot det politiskt korrekta etc.

 Det är en tydlig skillnad mot företrädaren Göran Hägglund, som endast gjorde ett tafatt försök att tala om ”verklighetens folk”  (i motsats till kultureliten).

Det återstår att se vad väljarna anser om hennes totala tonviktsförskjutning. Men man kan inte klaga på denna debut. Ebba Busch Thor är driven och smart. Hon kryddar sin kritik mot det politiskt korrekta med att tala om homosexuellas rättigheter och använder dessutom ordet ”hen”.

Hon har förstått hur man gör för att sätta en agenda och hon kan talekonst. Det här kommer att bli spännande, det tvingas både hennes sympatisörer och skeptiker att erkänna.

Tyck till