ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Siffertrix i stället för jobb

En av de stora utmaningarna är att få bukt med arbetslösheten. Det är sant att den är hög - den säsongsrensade arbetslösheten var 7,7 procent i april - men den är inte rekordhög som det brukar påstås. Faktum är att trenden är sjunkande sedan toppnoteringen på nästan 9 procent efter finanskrisen.

LO släppte på onsdagen en rapport om vägen till full sysselsättning. Ett konkret mål LO formulerar är en arbetslöshet på två till fyra procent och en sysselsättningsgrad på 85 procent för personer i åldrarna 20 - 64 år.

Det är det sistnämnda som är intressant.  Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg hade nämligen samma tips till regeringen - att sluta räkna in ungdomar under 20 år i statistiken för att lättare uppnå målet om lägst arbetslöshet i EU. Ett mål som dessutom är relativt och därför smart nog kan uppnås enbart genom att andra länder är sämre.

I sak är det rimligt att inte inkludera gymnasister i arbetslöshetsstatistik men att fokusera på just hur man ska mäta i stället för konkreta åtgärder uppmuntrar till siffertrixande. Skarpa jobbförslag lyser fortfarande med sin frånvaro i Rosenbad.

Istället har regeringen presenterat åtgärder som lägger sig som en våt filt på arbetsmarknaden. Reducerade rot- och rutavdrag, slopad rabatt på arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år och höjd kostnad för pensionärer som vill arbeta är förslag som samtliga påverkar antalet arbeten negativt.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll meddelande nyligen att regeringen inte utesluter att utöka företagens sjuklöneansvar från två till tre veckor.

Detta skulle öka kostnaderna för att anställa markant, främst i småföretag. De senaste åren har fyra av fem jobb skapats i just dem.

Men för att fler ska arbeta måste det skapas fler jobb. Företagen måste vilja anställa. Det uppnås inte genom att flytta runt folk i statistiken eller föra en politik som gör det dyrare att anställa.

Hur intresserad är regeringen egentligen av jobben? Hittills har det mest varit prat. Om Löfven ska få en kram och inte en örfil av Juncker nästa gång de ses är det dags att börja kavla upp ärmarna.

Tyck till