ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: LO har mer rätt om värnskatten än Moderaterna

Att kunna omvärdera sina åsikter och slänga bort gamla käpphästar är något eftersträvansvärt. Därför är det glädjande att LO gör just det. För nu föreslår LO-ekonomerna i en ny rapport att värnskatten borde avskaffas.

Värnskatten är en extra skatt på 5 procent och tas ut på alla inkomster över 51 340 kronor per månad (2015). Den infördes 1995 i och med saneringen av de statliga finanserna. Beskattningen på de högsta inkomsterna är alltså 58 procent på varje krona över brytpunkten.

Tidigare var krav på slopad värnskatt en borgerlig profilfråga, som drevs av Moderaterna. Främsta argumentet var att det är en straffskatt på ambition och utbildning. Tyvärr släpptes kravet direkt när alliansen tog makten 2006 och deras väljare fick höra Anders Borg säga ”välfärd före värnskatt”. Skälet var rent symboliskt.

Det har nämligen aldrig funnits några andra skäl att behålla den än just symboliska. Enligt bland andra Finanspolitiska rådet skulle ett borttagande av värnskatten vara självfinansierad.

Att slopa den skulle leda till fler arbetade timmar och förstärkta drivkrafter för högre utbildning, och därmed ge en samhällsekonomisk vinst.

Men om man knappt får behålla ens fyra kronor av varje ny intjänad tia, varför ska man då ta det där chefsjobbet som innebär mer tid borta från familjen? I resten av samhällsdebatten är tid en viktig faktor men i frågan om beskattning är den som bortblåst. Då låtsas politiker att extra tid som offras på arbete inte är värt någonting. Därför är det glädjande att den fackliga grenen av Socialdemokraterna äntligen kan se bortom fördelningspolitiska symboler och bygga ett förslag på vad som är bäst för samhället.

De ideologiska glasögonen är dock inte helt borta, för i samma rapport föreslår de återinförd arvsskatt. Även här en skatt som mest ger symbolvärde. I verkligheten drabbade den i huvudsak helt vanliga människor, som exempelvis tvingades sälja släktens hus sedan generationer bara för att ha råd med skatten. De förmögna kunde skatteplanera. Göran Persson insåg detta och tog bort den för över tio år sedan. Såväl arvsskatten som värnskatten bidrar dessutom bara med några futtiga promille till statskassan.

Värnskatten borde avskaffats redan under den borgerliga regeringen. Ska det krävas att LO föreslår det för att det ska hända?

Tyck till