ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

LEDARE: Underskatta inte livet på landet

På en punkt har regeringen inte legat på latsidan utan presterat med stor frenesi och det är att tillsätta utredningar, direktiv och kommittéer. I veckan presenterades den senaste i raden – en kommitté för en sammanhållen landsbygdspolitik.

Det finns en allt tydligare konfliktlinje i svensk politik – land kontra stad – så att uppmärksamma detta är inte fel.

I Sverige bor 9,6 miljoner invånare. Bara 3,6 miljoner av dem bor i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg eller Malmö. Resten bor på det vi slarvigt refererar till som "ute i landet". Storstäderna växer men det gör även de regionala tätorterna. Unga flyttar till regionens stora stad där högkola, jobb, kultur och nöjesliv finns. 

Om man bygger sin uppfattning om landsbygden på vad som sägs i medier får man lätt bilden av hopplöshet och utanförskap. Små byar mitt ute i ingenstans där allt läggs ned och inga jobb finns. Men sanningen är att många tätorter växer och frodas.

Därför är det märkligt att samma regering som vill utreda satsningar på landsbygd nyss la en budget som är direkt landsbygdsfientlig.

Exempelvis införs bostadssubventioner, som gynnar stora byggföretag medan det minskade rotavdraget slår hårt mot småföretagare ute i landet. Bensinskatten höjs med 55 öre litern inklusive moms. Avstånden är längre och kollektivtrafiken mindre utbyggd så detta drabbar landsbygden i stor utsträckning. Högre skatter på energi belastar också landsbygden mer eftersom fler bor i småhus vilka kräver mer energi. Höjd skatt på handelsgödsel och bekämpningsmedel drabbar bönder. Listan kan göras ännu längre.

I stället införs bland annat avgiftsfri entré till statliga museer. 15 av 18 ligger i storstäderna. Landsbygden får betala för att storstäderna ska få bostäder och avgiftsfri kultur.

Statsminister Löfven har sagt att "vi är en regering för hela landet".

Tomma ord, för politik är praktik. Du bedöms efter dina handlingar och sakpolitisk verklighet och den säger något helt annat. Det är inte en kommitté landsbygden behöver, Stefan Löfven. Utan en politik som inte straffar alla som inte bor i Stockholm. Lägg en sådan budget nästa gång så kan du skrota den nya kommittén direkt.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till