ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Centralbankschefen varnar för valutakrig

  • Foto: Mikael Stengård (Di)
Indiens centralbankschef är optimistisk och tror att landets tillväxt kan stiga ett par procentenheter över dagens nivå på 7,6 procent. När det gäller världsekonomin är han dock bekymrad över det valutakrig som länder som Sverige ägnar sig åt.

”Risken är att det blir som på 30-talet. Vi rånar varandra på tillväxt”, säger Raghuram Rajan vid ett anförande på Handelshögskolan i Stockholm.

Under sin blixtvisit i Sverige har han hunnit träffa både SEB:s ordförande Marcus Wallenberg och sin svenska motsvarighet, riksbankschefen Stefan Ingves.

Att Riksbanken medvetet och öppet håller nere värdet på kronan för att ”öka den importerade inflationen” är dock inte något han vill kritisera öppet. Han kan för lite om den svenska situationen, säger han. Men han är bekymrad över det valutakrig som just nu pågår på flera håll i världen.

”Om alla andra gör detta, om stora grannländer gör det, så kanske man inte har så mycket val. Tillväxten kanske hotas. Men vi behöver mer debatt om detta”, säger Rajan, som talar en amerikanskklingande engelska.

Raghuram Rajan är född i Indien men har en lång, imponerande internationell karriär bakom sig. Han var ekonomiprofessor vid Chicago-universitetet och fram till 2006 chefsekonom på Internationella valutafonden, IMF.

Han är även en av få ekonomer som förutspådde 2008 års finanskrasch. 2010 kom han ut med boken ”Fault lines”, om världsekonomins dolda brister.

Men idag vill han varken förutspå nästa kris eller recensera hur IMF hanterar krisen i Grekland.

Hemma i Indien är det stora samtalsämnet dessutom något helt annat. Där är det just nu väderrapporterna som får de stora rubrikerna.

”I Indien följer alla väderleksrapporten eftersom monsunregnen är en viktig faktor när det gäller livsmedelspriser och ekonomiskt sentiment på landsbygden”, förklarar Raghuram Rajan.

Om monsunsäsongen överraskar negativt kan det driva upp de redan höga matpriserna i landet. Det kan i sin tur leda till stigande inflation, vilket i så fall står i vägen för framtida räntesänkningar.

Indien har just nu cirka 5 procent inflation, vilket är någon procentenhet högre än vad Rajan skulle önska. Han har redan sänkt räntan tre gånger i år, från 8 till 7,25 procent. Nästa sänkning kan komma först när risken för inflationsökningar är undanröjd.

När Raghuram Rajan tog över som chef för Indiens centralbank Reserve bank of India, RBI, i september 2013 var dock landet i en riktig kris. Valutan var på glid, inflationen var cirka 11 procent och tillväxten lägre än den borde vara. Den amerikanska centralbanken Fed hade börjat tala om att minska de kvantitativa lättnaderna, vilket orsakade en kapitalflykt från tillväxtländer som Indien.

Raghuram Rajan reagerade genom att införa vissa restriktioner för stora kapitalutflöden. Men det viktigaste han gjorde var att förflytta centralbankens fokus från valutan till inflationen i form av konsumentprisindex.

”Regeringen har agerat när det gäller matpriser, bland annat genom att förbättra logistiken i landet”, säger han.

Knappt två år senare är förtroendet för Centralbanken tillbaka och börsen har gått som tåget.

En stor del av uppgången beror givetvis på Indiens nya företagsvänliga och beslutsföre premiärminister Narenda Modi som tog hem segern i landets nationella val i maj i fjol.

Raghuram Rajan betonar att Indien har goda möjligheter att öka tillväxten från dagens 7,6 procent.

”Den kan nog stiga med ett par procentenheter”, säger han.

För att komma dit måste regeringen bygga ut Indiens eftersatta infrastruktur och förbättra företagsklimatet, bland annat med mer moderna konkurslagar. Bankväsendet måste också moderniseras så att indier på landsbygden kan spara, låna och betala med hjälp av mobiltelefon och dator.

För att underlätta detta städar centralbanken upp banksektorn och har öppnat för nya typer av banker, bland annat banker som kombinerar banktjänster och telefoni och banker som ger mikrolån till småföretagare.

”Vi ska få in fler personer i det finansiella systemet, och utbilda dem så vi får ett bra konsumentskydd”, säger Raghuram Rajan.

Dags att tömma madrassen. Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till