ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ledare: En kurs gör ingen politiker

Då och då publiceras artiklar på debattsidor som inte alls är debatt utan pr. I går var en sådan dag, då DN Debatt lät nystartade Höj Rösten Politikerskola sälja in sin idé.

Gissningsvis är främsta syftet med artikeln att få bidrag. Lina Thomsgård är en av initiativtagarna och en mycket skicklig bidragsentreprenör. Hon lyckades få många miljoner kronor i statliga bidrag till sitt förra projekt Rättviseförmedlingen. 

Artikeln är dessutom full av fel, exempelvis att misstron mot politiker ökar. Det stämmer inte alls. Faktum är att enligt SOM-institutet (2014) är förtroendet för svenska politiker nu lika högt som det var på 1970-talet.

Antal personer som är medlem i ett politiskt parti har ökat med 12 procent, den högsta noteringen sedan 2007.

Även valdeltagandet ökar och nådde en mycket hög nivå vid riksdagsvalet 2014 på 85,8 procent, den högsta sedan 1994. Högst ökning var bland unga. Förtroendet för demokratin är alltså redan mycket stort, till skillnad mot vad artikelförfattarna hävdar.

Svenska folkets inställning till invandring är den också mycket positiv. Enligt Eurobarometern från januari 2015 är 72 procent av svenskarna ganska eller mycket positiva till utomeuropeisk invandring. Betydligt mer positiva än resten av EU, tvåan hamnar på 48 procent. 

Som inspirationskälla till initiativet, vilket ska vara partipolitiskt obundet, anges den amerikanska talangskolan "Institute for a Democratic Future". Som svensk är det lätt att direkt tänka på ett institut för framtidens demokrati och det låter ju bra.

Problemet är att det inte innebär det. Detta är en elitskola för unga talanger inom partiet Demokraterna – ett Bommersvik för amerikaner alltså.

Vi har representativ demokrati. Personerna vi väljer representerar olika partier, vi har inte personval som i USA. För att hamna på valbar plats krävs därför engagemang i ett parti. Vad denna kurs för aspirerande politiker ger som inte ungdomsförbund och kurser på folkhögskolor, bildningsförbund och så vidare, redan ger är oklart. Men några ledarroller inom partier kommer de med all sannolikhet knappast axla.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till