ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Carl Bildts robotskräck

  • Foto: Claudio Bresciani / Koji Sasahara / TT

Om tjugo år kan hälften av jobben i Sverige ha försvunnit eftersom robotar kan sköta dem bättre och billigare än människor. Något som tycks skrämma Carl Bildt. "Jobbiga tankar", skriver Bildt om robotfenomenet.

 53 procent av alla jobb i Sverige är hotade av robotar och datorer. Det kom Stiftelsen för strategisk forskning fram till i en rapport som publicerades förra året. Om 20 år kommer den artificiella intelligensen nämligen vara så utvecklad att den kan utföra människornas jobb mycket billigare och effektivare än vad vi själva kan.

Och den tanken tycks nu skrämma Sveriges före detta statsminister och utrikesminister Carl Bildt. I ett inlägg på Twitter ger han sken av att han tror att robotarna kommer att ta över samhället helt.

“Is artificial intelligence the last invention mankind will make? Disturbing thought (Är artificiell intelligens den sista uppfinningen mänskligheten kommer att ta fram? Jobbiga tankar.)”, skriver Bildt på Twitter.

Många Twitter-användare svarar Bildt och skriver att rädslan för robotsamhället är överdriven, och jämför rädslan med den som uppstod när televisionen slog igenom.  

Tyck till