ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Svenska flatheten inför IS en skandal

Alla har ett ansvar för att stoppa inflödet av material, människor och pengar till IS, den värsta humanitära katastrofen sedan Rwanda. Så avslutade justitieminister Morgan Johansson presskonferensen han höll igår, med anledning av att utredningen för att förhindra och bekämpa terrorism presenterade sitt betänkande.

Utredaren föreslår att resor från Sverige till annat land med avsikt att begå terrorhandlingar, ge eller få terroristutbildning samt finansiera terrorism ska bli förbjudet. Straffen som föreslås är fängelse i högst två år och för grova brott – sex månader till sex års fängelse.

Det var inte en dag för tidigt.

Kriget mellan den sunnimuslimska terrororganisationen IS och resten av världen har pågått sedan minst 2011. Redan 2012 kom de första rapporterna om vilka fruktansvärda brott de utsatte människor för. Enligt en rapport från FN i höstas dödar, våldtar och mördar IS barn systematiskt. De korsfästs och begravs levande. De tar kvinnor som gisslan och håller dem som sexslavar. De mördar och bränner allt som kommer i deras väg. 

Säpo bedömer att våldsbejakande islamism just nu det största terrorhotet i Sverige. Enligt den europeiska polisbyrån Europol är hemvändande IS-krigare det allvarligaste terrorhotet mot Europa just nu. Mellan 3000 och 5000 jihadister har rest från EU-länder för att strida för IS. I höstas konstaterades att Sverige har den högsta exporten av IS-krigare per capita i hela EU näst efter Belgien och bara antalet som kommer från Göteborg överstiger det totala antalet från hela USA.

Ändå har det alltså dröjt tills 2015 innan vi sett ett förslag att kriminalisera svenskar som deltar i det här. Under tiden har vi av ett borgarråd i Stockholm få veta att IS-krigare borde få gå före i bostadskön och få jobb. Vi har också hört ett statsråd jämföra IS-krigarna med det svenska frivilliga stödet för det demokratiska Finlands kamp mot Stalins diktatur. Och hur samma statsråd efter terrordåden i Paris fokuserade helt på islamofobi i stället för på kampen mot jihadister.

Det är ingenting annat än en skandal. Med den nya lagen hoppas jag att vi framtiden slipper den där typen av uttalanden. Det finns bara en sak svenska IS-krigare borde få och det är fängelse.

Tyck till