ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Grekerna flockas till bitcoin

  • Foto: Petros Giannakouris
Tonläget höjs mellan Grekland och dess kreditgivare och ett avtal för att undvika grexit tycks långt borta. Nu får ryktena om kapitalkontroller i krislandet grekerna att vända sig till bitcoin, rapporterar Reuters.

Kryptovalutan Bitcoin är känd för sina snabba svängningar men har stabiliserats under det senaste året. Efter en dipp kring månadsskiftet har New York-börsens bitcoinindex stigit med 7,7 procent på 10 dagar.

Kring lunchtid på onsdagen var kursen på bitcoinhandelsplatsen Bitstamp upp med drygt 3 procent för dagen. En del av förklaringen är att rädslan för kapitalkontroller har fått grekerna att snegla på den digitala valutan, skriver nyhetsbyrån Reuters.

“Vissa väntar inte på att regeringen ska formulera en exitstrategi utan gör det själva”, säger Joshua Scigala, en av grundarna bakom bitcoinväxlingssajten Vaultoro, till Reuters.

Medan förhandlingarna mellan Grekland och kreditgivarna gått i stå de senaste månaderna har antalet besökare på växlingssajten med grekiska ip-adresser stigit med 124 procent.

Det är inte första gången rädslan för kapitalkontroller i ett krisland får intresset för bitcoin att skjuta iväg. När Cypern började begränsa uttag från banker och frysa tillgångar under krismånaderna mars och april för två år sedan steg värdet på bitcoin med 700 procent på bara en månad.

Tyck till