ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ledare: MP har rätt om FM-radion

Miljöpartiet klubbade på helgens kongress beslutet att säga nej till digitalradion, vilket Dagens Industri rapporterade om igår. Det är mycket goda nyheter. Digitalradion är nämligen ett av de dummaste politiska projekten.

Digitalradio (DAB) är en teknik som utvecklades på 1980-talet. 1995 beslutade riksdagen att låta Sveriges Radio sätta i gång tester. Tekniken var ny och skulle ge en mångfald av kanaler och erbjuda nya tekniska möjligheter. Alla skulle kunna sända. Det här var sant -1995, före mobiltelefonernas och internets genombrott, före smartphones, podcasts och streaming.

Det dröjde till 2001 innan en ordentlig granskning av testerna gjordes. Då sände 25 personer anställda av Sveriges Radio digitalradio tio timmar per dygn, för tio lyssnare. Kostnaden var uppe i 156 miljoner kronor. Tio år efter att försöken inleddes stoppades projektet 2005 av den dåvarande socialdemokratiska regeringen. DAB hade då kostat skattebetalarna 400 miljoner.

2012 blåste regeringen Reinfeldt liv i detta episka kalkonprojekt, ivrigt påhejad av Sveriges Radio och Teracom. En utredning tillsattes och resultatet presenterades i höstas – de förordar en nedsläckning av FM-nätet 2022 och en full utrullning av DAB. Trots att tunga remissinstanser som Post- och Telestyrelsen och Riksrevisionen sågar projektet. Det är nu sittande regerings ansvar att ta det definitiva beslutet.

Här skälen till varför de borde säga nej:

•Omodern teknik som inte löser något som inte redan är löst genom dagens befintliga teknik, exempelvis streaming. 

•Kostnaden – testerna har redan kostat skattebetalarna 800 miljoner kronor och bedömare säger att en total övergång till DAB skulle landa på minst 15 miljarder.

•Säkerheten. Alla bilradioapparater som inte är bytta, inklusive utländska turisters som varje år besöker Sverige, kommer inte kunna nås av samhällsviktig information.

•Ingen efterfrågan. Varken konsumenter eller något samhällsmotiv finns för att byta FM mot DAB.

Ganska ofta handlar politik om att faktiskt säga nej och stoppa dumheter. Det här är ett sådant tillfälle.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till