ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ledare: Alla bör rösta lika fritt som Finn Bengtsson

  • Finn Bengtsson (M) Foto: Lasse Hejdenberg
I dag strax efter lunch går Finn Bengtsson, (M), upp i riksdagens talarstol och yrkar bifall till alliansens vårändringsbudget. Han kommer att göra vad politiker brukar göra, nämligen förklara varför motståndarnas förslag är dåligt och varför det egna är bättre. Därefter kommer han också att rösta på det förslag han tror på. Det gör honom osannolikt nog unik bland alliansens ledamöter.

Finn Bengtsson kom in sent i politiken. Han har gjort en gedigen forskarkarriär inom medicin, har arbetat som professor i Köpenhamn och innehar i dag en professur i psykiatrisk behandlingsforskning i Linköping. Det politiska engagemanget väcktes när han kom tillbaka till sjukvården som han tyckte hade försämrats jämfört med hans första år som läkare. Moderaterna erbjöd honom en plattform och den tog honom 2006 ända till riksdagen.

Han är med andra ord rena drömmen för ett parti som Moderaterna. Personer med lång civil gärning och med ett starkt och sakkunnigt engagemang i sociala frågor är lätträknade i partiets riksdagsgrupp.

Men Moderaterna har inte varit rena drömmen för Finn Bengtsson. Sedan han deklarerade att han kommer att rösta som han och hans väljare och hans länsförbund i Östergötland tycker och inte lägga ned sin röst enligt decemberöverenskommelsen har han blivit en dissident. Partiledningen har försökt hindra honom från att rösta på alliansens förslag, han har utsatts för social utfrysning och har anklagats för att svika partiet.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd skrev i fredags i en debattartikel att "socialdemokraternas vänstersväng har varit och är förödande för Sverige. Nya moderaterna och alliansen kan inte acceptera detta". Men sanningen är att Jessica Polfjärd visst accepterar detta. Sanningen är till och med att hon och hennes parti medvetet har drivit in S i samarbete med V i hopp om att vänsterburen ska mala ned socialdemokratin till oigenkännlighet. Att det är "förödande för Sverige" är en smal sak för Jessica Polfjärd. Den ende som står upp för hennes ord är Finn Bengtsson. Han anser att alliansens budget är bättre och röstar på den.

Men, säger anhängarna av decemberöverenskommelsen, vad är alternativet? Vad hade hänt om alla i alliansen gjort som Finn Bengtsson? Då hade alliansens höstbudget legat fast och Stefan Löfven antingen avgått eller utlyst extraval. Det är de alternativ som regeringsformen anger. Utkomsten kan man bara spekulera om. Löfven kan bilda S-regering som samarbetar med alliansen, alliansen kan göra motsvarande, eller prova det mandat som ligger till grund för de nu över 100 tillkännagivandena. Eftersom SD röstar som alliansen i nio fall av tio finns det en majoritet för viktiga frågor som det går att regera på. Ett extraval ger väljarna initiativet och det finns inget som tyder på att de inte skulle kunna ta ansvaret. Den svenska väljarkåren brukar vara förnuftig.

Dessa alternativ är inte politiskt kaos, det är den politiska ordning som regeringsformen efter många år och många utredningar har tänkt sig.

Decemberöverenskommelsen är däremot ett illa och hastigt tänkt undantagstillstånd som riskerar att skada väsentliga samhälleliga värden. Varför ska väljare tro på sådana som Jessica Polfjärd som säger ett och gör något radikalt annat? Varför ska väljarna acceptera att politiken glider långt vänsterut när det inte finns någon majoritet för en sådan politisk inriktning? Varför ska väljarna respektera en regeringsmakt som gjort sig permanent svag? Varför ska medborgare som Finn Bengtsson engagera sig i politiken när de inte får rösta på vad de tror på? Och varför ska alliansväljare lita på sina gamla partier när de i fyra år släpper fram en politik de inte tror på?

Efter dagens omröstning gör moderatledaren klokt i att ta ett djupt andetag och ge Finn Bengtsson rätt. Alla kan göra fel, särskilt när de är nya på jobbet och den tidigare chefen hänger över axeln. Deklarera att enväldet är slut och att partiet är fritt igen och att ledamöterna ska rösta på den egna politiken.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till