ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Toppekonomen sågar Grekland: "Kan inte ens planera en grillfest"

  • Erik Nielsen, global chefsekonom på den italienska banken Unicredit, är inte nådig i sin kritik av Grekland Foto: Unicredit

Grekland står åter igen på randen till euroutträde. Erik Nielsen, global chefsekonom på den italienska banken Unicredit, är inte nådig i sin kritik av Grekland. Regeringen "kan inte ens planera en grillfest", säger han till nyhetsbyrån Bloomberg.

Erik Nielsen, tidigare ekonom på Goldman Sachs, Internationella valutafonden IMF och Världsbanken, menar att det inte är troligt att Grekland lämnar euron. Detta eftersom landet saknar både politisk och teknisk förmåga att utfärda en ersättande valuta, rapporterar Bloomberg. Och pengar är en vara som kräver förtroende – något som regeringen inte har i befolkningen enligt Nielsen.

Att producera nya sedlar skulle inte vara ”en lätt uppgift för en regering som inte ens kan planera en grillfest, ärligt talat”, säger han i en tv-intervju med Bloomberg.

På torsdagen brakade förhandlingarna samman när Internationella Valutafondens IMF:s, förhandlingsteam lämnade Bryssel efter att inga framsteg kring en skulduppgörelse nåtts.

Greklands långivare har ”aldrig sett något så fullständigt löjeväckande, uppriktigt sagt, från ett låntagarland på det sätt de närmar sig det hela”, säger Erik Nielsen till Bloomberg.

”Folk har helt enkelt fått nog av detta”, säger han vidare.

EU-kommissionen tolkar dock inte IMF:s agerande som att valutafonden har lämnat förhandlingarna med Grekland, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid en presskonferens på fredagen.

Seniora EU-företrädare har nu för första gången formellt diskuterat en möjlig grekisk betalningsinställelse, som en konsekvens av dödläget i förhandlingarna, uppger källor till Reuters.

Tyck till