ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Magdalena Anderssons blunder

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson lovade i dag sänkt skatt för pensionärer. Men i di.ses Nyheterna 12.30 sa finansministern lite överraskande att hon inte gillar att sänka skatten. Ett uttalande som hon nu tar tillbaka.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson skrev i dag på DN Debatt att de lovar skattesänkningar för Sveriges pensionärer.

Den med en pension på 120.000 kronor om året ska få en sänkning med drygt 250 kronor i månaden.

Men beslutet var inte roligt att ta. Det gav Magdalena Andersson uttryck för i en intervju som Nyheterna 12.30 sände i dag.

”Det är klart att det aldrig är roligt att sänka skatten, men samtidigt är det viktigt att de pensionärer som byggt det Sverige vi är så stola över ska få en skattesänkning”, säger Andersson i intervjun.

Uttalandet spred sig snabbt i sociala medier och många kritiserade uttalandet.

Men efter att di.se publicerat intervjun ringde finansministerns presstab och sa att det inte var så Magdalena Andersson menade. I stället skulle hon ha sagt att det ”aldrig är kul att höja skatten", men hon snubblade på orden. Detta trots att finansministern två gånger under intervjun sa att hon inte är förtjust i skattesänkningar.

Här är ett utdrag ur hela intervjun:

Två miljarder kostar den här satsningen, varifrån kommer pengarna?
”Vi har stora underskott i finanserna vilket innebär att när vi gör den hör typen av reformer för till exempel pensionärerna måste vi också finansiera det, och här har vi ju föreslagit en rad skatteförändringar som ger ökade inkomster till statskassan. Det är klart, det är ju aldrig roligt att sänka skatten, men samtidigt är det ju viktigt att de pensionärer som byggt upp det Sverige som vi är så stolta över också ska få en skattesänkning.”

Men varifrån kommer pengarna hämtas?
”Till exempel kommer vi att föreslå att man trappar av jobbskatteavdraget för de som har höga inkomster.”

Ni brukar väl inte vara så förtjusta i skattesänkningar?
”Nej, det är korrekt. Vi har ju inte föreslagit så många skattesänkningar, men det här tycker vi är en väldigt viktig riktad skattesänkning.”

Tyck till