ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Ingen vill ha Sjöstedts börstips

  • Foto: Bertil Ericson / TT
Det privata vårdföretaget Capio går till börsen rapporterade Di om i onsdags. Capio ägs av två riskkapitalbolag – Nordic Capital och brittiska Apax. I samband med noteringen kommer Handelsbanken Fonder, Swedbank Robur Fonder, Oriflamefamiljen af Jochnick samt statliga Fjärde AP-fonden gå in som ägare.

Det är det senare som fått Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att gå i taket. Han gillar som bekant inte riskkapitalbolag, framför allt inte de som äger välfärdsföretag. Så en förväntad reaktion hade kanske varit att Sjöstedt blir glad att det blir färre sådana ägare. Men nu är han i stället arg för att riskkapitalbolag säljer ett välfärdsföretag och för att pensionsfonderna vill köpa.

Köp inte Capio – det är en dålig investering, är Sjöstedts slutsats. Ett börstips från en vänsterpartist hör inte till vanligheterna och han motiverar det med att skattebetalarna kommer att förlora pengar.

Enligt Sjöstedt kommer utredningen om välfärdsföretagen att mynna ut i ett definitivt förbud mot att plocka ut vinster och då blir hela branschen en förlustaffär. Det kommer bli slöseri med skattepengar. 

Det här är samma man som två veckor före valet 2014 skickade hotfulla brev till landets största välfärdsföretag. I det uppmanade han dem att lägga ned företagen eller ombilda till icke vinstdrivande SVB-bolag direkt eftersom han ändå tänkt förbjuda dem.

Nu låtsas han som att det finns en majoritet i riksdagen för att förbjuda vinstuttag, trots att alliansen tillsammans med SD redan har meddelat att alla sådana förslag kommer att röstas ned.

Vänsterpartiets främsta fråga har varit att få bort alla privata företag från välfärden. Att detta skulle orsaka enormt skatteslöseri i förlorade företagsvärden har inte ens varit en faktor.

Det är därför anmärkningsvärt att V plötsligt intresserar sig för slöseri med skatt.

Tur att varken Fjärde AP-fonden eller någon annan investerare har för vana att använda sig just av Jonas Sjöstedts börstips. För en notering innebär just den transparens och långsiktighet som branschen behöver.

Tyck till