ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

S redo att låna till ny järnväg

  • Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery / TT
Socialdemokraterna vill öka takten på investeringarna.
Nu vill finansminister Magdalena Andersson undersöka möjligheten att lånefinansiera delar av den nya höghastighetsbanan mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.

Kravet på att lägga i en högre växel när det gäller investeringar dominerade Socialdemokraternas partikongress i helgen.

Kongressen beslutade bland annat att investeringarnas andel av BNP ska öka under mandatperioden, och vill även ge det offentliga pensionskapitalet möjlighet att investera i bostadsbyggande och infrastruktur. Partiet är även redo att höja vissa skatter.

Partistyrelsen gick också med på en skrivning om att partiet ställer sig positivt till att pröva lånefinansiering av vissa strategiska projekt.

Som exempel eller jämförelse nämns Öresundsbron.

Kan du nämna något projekt som kan bli aktuellt framöver enligt den här principen?
”Något vi naturligtvis ska titta på är höghastighetsbanorna, om det går att göra någon konstruktion där”, säger Magdalena Andersson.

Infrastrukturminister Anna Johansson är inne på samma spår och tror att det här kan vara en viktig pusselbit för att finansiera det jättelika järnvägsprojektet.

”Jag skulle kanske inte tro att det blir en lånefinansiering av hela höghastighetsbanan, för det är en väldigt stor summa som ska fram”, säger hon.

Sådet kan vara en delfinansiering?
”Ja, det skulle det kunna vara.”

Målsättningen är att den nya höghastighetsbanan ska vara klar 2035. Anna Johansson tror att det blir svårt att tidigarelägga bygget.

”Det här är inte enbart en fråga om finansiering. Det är ganska många planer som ska fastställas, dragningar som ska bestämmas och miljöprövningar som ska genomföras”, säger hon.

S-lednigen fick inför kongressen kritik för att gå för långsamt fram när det gäller investeringar och många inom partiet krävde en rejäl tempoökning.

Men statsminister Stefan Löfven slog redan i sitt öppningstal fast att det inte finns något budgettrick som plötsligt skapar mer pengar. Och efter några mindre justeringar och tillägg gav kongressombuden till slut grönt ljus för partistyrelsens förslag.

Stefan Löfven anser att kongressens beslut underlättar för regeringen att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020.

”Kongressen har vidareutvecklat jobbagendan, vi kommer att köra stenhårt med den. Nu sorterar vi in alla våra förslag i de tre pelarna investeringar, näringspolitik och kompetenslyft”, säger han.

Precis som Magdalena Andersson lyfter Stefan Löfven fram järnvägen.

”Vi måste ha mycket, mycket bättre järnvägar. Japanerna har kört höghastighetståg i 50 år, och så säger den förra regeringen att det verkar lite science fiction. Men nu är det dags, vi ska påbörja höghastighetståg mellan våra tre största städer”, säger statsministern.

S-kongressen antog även ett nytt mål för bostadsbyggandet. Regeringens mål sedan tidigare är 250.000 nya bostäder till 2020. Det vill Socialdemokraterna utvidga till 45.000 nya bostäder per år till 2030.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hade ett investeringspaket på 70 miljarder kronor med sig till S-kongressen. Han är ändå nöjd med den kompromiss som ombuden antog.

”Det här kommer att leda till massor av nya jobb, ökad tillväxt och en bättre ekonomisk utveckling”, säger han.

Karl-Petter Thorwaldsson hoppas nu att S öppning för att lånefinansiera viktiga strategiska projekt ska leda till ökade satsningar på järnvägen.

”Jag har tidigare pratat om något som vi kallar järntriangeln, som skulle vara snabba järnvägar mellan Stockholm, Oslo och Köpenhamn. Det är en sådan stor investering som man möjligen skulle kunna pröva mot ett sådant här förslag”, säger han.

Förutom att partistyrelsen fick igenom sina förslag om investeringar utan några smärtsamma förluster valde kongressen även att ställa sig bakom skrivningarna om frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Detta trots den hårda kritik som har funnits mot avtalet inom partiets vänsterfalang och uppmaningen från Socialdemokraterna i Malmö att ta ställning mot TTIP.

Socialdemokraterna vill nu se ett djupt och omfattande frihandelsavtal som ska täcka alla viktiga aspekter av handel och investeringar med USA.

Tyck till