ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Välfärdsföretag är viktigare än kvotering

Kvotering är varken det bästa eller det enda sättet att få fram fler kvinnor på höga positioner i näringslivet men för tillfället domineras diskussionen om jämställdhet av just kvotering. Det är beklagligt. Dessutom blandar man ofta ihop korten.

Det är sant att majoriteten av de som studerar på högskola i dag är kvinnor. Men de väljer fortfarande i hög grad traditionella kvinnoyrken, som exempelvis lärare och sjuksköterska. Så hamnar man inte i ett styrelserum för ett börsnoterat bolag, traditionellt.

Men tack vare de privata välfärdsföretagen har kartan ritats om, till kvinnors fördel. I dag har vi i stället en uppsjö av små och stora privata välfärdsföretag för dessa kvinnor att välja mellan som arbetsgivare och som dessutom erbjuder en traditionell karriär.

En sjuksköterska i äldrevården eller en lärare som fortfarande vill jobba i branschen men inte längre i kärnverksamheten kan i privata företag göra en klassisk chefskarriär och det är den typen av erfarenhet som krävs för att sedan gå vidare, antingen till styrelserum eller till andra höga positioner i helt andra branscher. 

I näringslivet är 29 procent av cheferna i genomsnitt kvinnor. I privata vård- och omsorgsföretag är siffran 54 procent. I äldreomsorgen och friskoleföretagen är den ännu högre, 68 procent. Många av de största välfärdsföretagen har kvinnor i ledningen som själva har jobbat sig hela vägen från golvet till hög chef. Det är med den erfarenheten i bagaget som flytten lätt sedan kan gå vidare till företag i helt andra branscher. Var du en gång började är ointressant.

Det här är en långt mycket viktigare väg för ett jämställt näringsliv, ändå pratar vi aldrig om det. Än värre, man har ägnat de senaste åren att utmåla dessa karriärskatapulter för kvinnor som något dåligt och något som borde förbjudas.

Det jobbar hundratusentals kvinnor inom välfärden. Deras framtida karriärer påverkas oändligt mycket mer av att det finns privata välfärdsföretag än kvotering till bolagsstyrelser.  

Tyck till