1515
Annons

USA-börser: Väntas inleda på plus<br />

USA-börserna ser ut att starta fredagens session i positivt territorium. Veckans makrohöjdpunkt, den amerikanska jobbrapporten, var lite svagare än väntat avseende både antalet sysselsatta samt löneutvecklingen.

Svag statistik brukar generellt öka tron på att den första räntehöjningen kommer att skjutas på framtiden vilket historiskt tolkats som positivt av aktiemarknaden.

Runt klockan 15.10 noterades terminerna för Dow Jones Industrial Average, S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite till plus 0,9 procent.

"Efter den här siffran blir det garanterat ingen räntehöjning i juni vilket är positivt för aktier", sade Andrew Brenner, ansvarig för ränteprodukter på National Alliance Capital Markets, till Bloomberg News.

Inför öppningen i New York var det flera aktier som rörde på sig.

Monsanto, säljare av bland annat bekämpningsmedel, klättrade 1 procent i förhandeln. Bolagets schweiziska konkurrent Syngenta rusade 17 procent i Schweiz efter att ha avvisat ett bud från det amerikanska bolaget.

Internetbolaget AOL avancerade 2 procent i förhandeln efter en rapport som överträffade förhandstipsen.

Även Wal-Mart kan vara i fokus efter att varuhuskedjan uppgett att den avser att köpa butiksställen i Canada från rivalen Target.

Noteringar vid 15.10-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones +0,92%

Terminen för S&P 500 +0,91%

Terminen för Nasdaq +0,96%

2-åriga USA-räntan -0,0434 till 0,5879%

10-åriga USA-räntan -0,0304 till 2,1496%

Olja, US WTI +0:89 USD till 59:83 dollar/fat

Olja, Brent +0:33 USD till 65:87 dollar/fat

EUR/USD -0:0018 till 1:1248


Ulf Petersson: Här är mina nya innehav i portföljen

Den senaste veckans börsuppgång utnyttjar jag till att plocka hem lite vinst, öka kassan, sälja av aktier som utvecklats starkt och satsa på aktier som inte riktigt hängt med.

Här är min nya Drömportfölj.

Skanska, med vd:n Anders Danielsson i spetsen, plockas in i Ulf Peterssons drömportfölj. Likaså värmepumpsbolaget Nibe.
Skanska, med vd:n Anders Danielsson i spetsen, plockas in i Ulf Peterssons drömportfölj. Likaså värmepumpsbolaget Nibe.

Sedan förra veckans skakiga inledning på börsveckan när ränteoron var som störst har Stockholmsbörsen senaste dagarna gjort en rejäl comeback. Jämfört med senaste bottennoteringen den 9 maj har Stockholmsbörsen på bara drygt en vecka stigit med nästan 8 procent.

Den uppgången utnyttjar jag till att plocka hem lite vinst, öka kassan till 20 procent och sälja av aktier som senaste tiden utvecklats starkt för att i stället satsa på aktier som inte riktigt har hängt med i den senaste veckans kursuppgång.

Den ökade kassan innebär att portföljen får en något mer defensiv karaktär, vilket känns skönt om Stockholmsbörsen återigen skulle rekylera nedåt efter den senaste veckans goda börsutveckling.

Vitrolife, Gränges och Mekonomen får lämna portföljen efter en god utveckling för att i stället ge plats åt byggbolaget Skanska, värmepumpsbolaget Nibe som kom med en mycket stark rapport under onsdagen och kurspressade Storskogen som var onsdagens stora rapportförlorare med ett kursfall på runt 15 procent.

Storskogen börskurs har i år tappat över 70 procent. Onsdagens kvartalsrapport var inte bra och särskilt kassaflödet var svagt, men det är Storskogen långt ifrån ensamt om att redovisa under den senaste rapportsäsongen. I ljuset av hur övriga företag har rapporterat ser jag det 15 procentiga kursfallet på rapportdagen som en väl hård dom.

Högst troligt kommer de aktieanalytiker som följer Storskogen kommande dagarna att upprepa sina tidigare köprekommendationer och riktkurser som före resultatrapporten låg drygt 100 procent över nuvarande kursnivå. Dessa köprekommendationer bör kunna får Storskogenaktien att återhämta en del av rapportfallet.

Även byggbolaget Skanska tillhörde rapportsäsongens stora förlorare med ett kursfall på 10 procent när rapporten presenterades den 4 maj. Sedan dess har Skanskaaktien stabiliserats sig och i ett något svalare börsklimat bör en del placerare hitta tillbaka till lågvärderade värdebolag likt Skanska.

Värmepumpsbolaget Nibe kom med en riktigt stark rapport för första kvartalet med en försäljningstillväxt på överraskande goda 28 procent. Den fantastiska efterfrågan på bolagets energibesparande produkter i kölvattnet av oljeprisuppgången och Ukrainakriget förväntas bestå samtidigt som den något pressade rörelsemarginalen senaste kvartalet bör kunna vända uppåt igen när komponentbristen i någon mån avtar.

Det är därmed upplagt för att Nibeaktien fortsätter uppåt kommande veckorna eller månaden.

Fotnot: Ulf Peterssons förändringar i sin Drömportfölj syns först efter börsöppning den 18 maj. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?