1515
Annons

Råvaror: Rapporten i fokus för olja och guld<br />

WTI-oljan lyfte under fredagen efter att arbetsmarknadsrapporten stärkt optimismen kring den amerikanska ekonomin. Brent gick dock i motsatt rikting.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 223.000 under april månad och arbetslösheten sjönk till 5,4 procent - den lägsta nivån på 7 år.

"Arbetsstatistiken ger visst stöd efter en rad negativa nyheter. Sysselsättningen har en tydlig effekt på efterfrågan av energi, i synnerhet olja", säger John Kilduff, parter på Hedgefonden Again Capital, till Bloomberg News.

Oljan har gått upp 40 procent sedan sexårslägsta i mars till följd av en kraftig minskning av aktiva riggar i USA. Antalet uppgår nu till 668 stycken, en nedgång på över 60 procent sedan årsskiftet.

Vid klockan 20.35 har WTI-oljan i första termin ökat med 0:47 dollar till 59:41 dollar per fat, medan Brent backade 0:31 dollar till 65:23 dollar per fat.

Effekten av sysselsättningsökningen avspeglades också i guldpriset, som steg med 3:75 dollar till 1.188 per uns.

Marknadsaktörer som Bloomberg talat med menade att arbetsmarknadsrapportens tröga löneutveckling i USA fanns bakom guldets uppgångar. Den genomsnittliga timlönen steg 0,1 procent i april. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,2 procent.

"Medan sysselsättningssiffran är stark så är lönesiffran en besvikelse. Det finns ingen löneinflation alls just nu, så spekulationerna kring räntehöjningen fortsätter", sade Mike Meyer, vice president på Everbank Wealth Management, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange föll bly 1,8 procent till 2.043 dollar per ton.

Zink fortsatte sjunka under fredagen efter att banken Standard Chartered förutspått fortsatt fallande priser till följd av försvagad kinesisk efterfrågan. Priset stängde dagen på 2.349 dollar per ton, en minskning med 1 procent.

Även järnmalmspriserna sjönk efter att minskad kinesisk import spätt på farhågorna att efterfrågan på stål nått sin maxnivå.

Det amerikanska dollarindexet avancerade med 0.14 till indexnivån 94.77.

RÅVAROR: OLJA OCH METALLER - TABELL

Noteringar klockan 20.35

Råolja (pris/fat):


31/12
WTI, första termin +0:47 USD 59:41 0,80% 6,76%
Brent, första termin -0:31 USD 65:23 -0,47% 6,57%
Basmetaller LME (pris/ton, tremån ader stermin)

Koppar -13 USD 6.393 -0,20% 1,39%
Zink -23 USD 2.349 -0,97% 8,13%
Aluminium +6 USD 1.890 0,32% 1,97%
Nickel +160 USD 14.275 1,13% -5,61%
Bly -37 USD 2.043 -1,78% 9,80%
Tenn -75 USD 15.835 -0,47% -18,04%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)Guld +3:75 USD 1.188:25 0,32% 0,29%
Silver +0:14 USD 16:47 0,84% 4,87%
Dollarindex +0.14
94.77 0,14% 4,99%

 


Innehåll från Nilsson EnergyAnnons

Grön vätgas – en kraft att räkna med

Nyfikenheten kring det självförsörjande hus som Hans-Olof Nilsson byggde med ett solpanelsdrivet slutet elsystem har varit stort. Där överskottsenergin från husets solpaneler kunde lagras genom att omvandlas till vätgas via en elektrolysprocess. Som sedan sparades i ett tanksystem. Det blev starten för Nilsson Energi, ett bolag att räkna med när det gäller etableringen och vidareutveckling av vätgassystem. 

– Jag startade bolaget tillsammans med Hans-Olof Nilsson och Pontus Lundgren 2017 för att visa att decentraliserade förnybara energisystem med vätgas som energibärare är relevanta. Sedan dess har vi lärt oss mycket. Branschen är ung. Det saknas en del standarder och regelverk. Vårt viktigaste bidrag har varit att dela med oss av vår erfarenhet. Hans-Olof och Birgitta Nilsson har öppnat upp sitt hem för till dags datum 7000 individer och huset har varit föremål för många studier. En av de mest stimulerande erfarenheterna var att vara med i Ade Adepitan BBC-producerade dokumentärserie om världens klimatutmaningar där våra systemlösningar visades som en viktig del av lösningen på problemet, säger Martina Wettin, Co-Founder Nilsson Energy. 

Lagring av grön vätgas

Sedan introduktionen har Nilsson Energy skalat upp rejält. 2021 fick de ett nytt kapitaltillskott när Qarlbo gick in som huvudägare. Produktutbudet stäcker sig över hela värdekedjan, från decentraliserad produktion av vätgas och nyckelfärdiga systemlösningar till service och underhåll. Produktfamiljen går under namnet RE8760 för att förtydliga att det går att lagra förnybar energi för årets alla timmar. 

Martina understryker att det inte är nödvändigt att vara off-grid – helt självförsörjande. Deras system är lika relevanta för att hantera effekttoppar, säkerställa reservkraft eller emissionsfri byggnation och mobilitet

– Den största nyttan är att kunna leverera fossilfri el, värme och mobilitet genom att lagra överskottsenergi framför allt från sol-, vind- och vattenkraft. För oss är det viktigt att inte sätta tekniker mot varandra som till exempel batterier mot vätgas. Man behöver båda för att det ska fungera, säger Martina Wettin. 

Flera stora projekt i gång

Nilsson Energy har fullt upp med flera stora projekt. Ett exempel är en förskola i Mariestad med Nilsson Energys system, som har möjligheten att bli i stort sett självförsörjande på el och värme samtidigt som förskolan utgör en ny robust energinod som kan stötta den omkringliggande infrastrukturen. Av denna anledning har den också en koppling till det lokala elnätet. Ett annat projekt är Sveriges och Europas första nät av tankstationer för grön vätgas som bolaget deläger via systerföretaget REH2. Ett projekt där Qarlbo tillsammans med Naturvårdsverket genom det så kallade Klimatklivet samfinansierat uppförandet av ett sammanhållet nätverk av 23 vätgastankstationer. Ett viktigt steg i Sveriges och EU:s planer på att etablera en infrastruktur för fossilfria bränslen.

– Det är viktigt för fordonsindustrin att infrastrukturen kommer på plats. Och för de som satsar på att bygga infrastruktur att det finns kunder framgent. Vi ser det som att vi gör underlag till ny industri och nya exportgrenar. Genom att leverera kompletta system kan vi underlätta introduktionen och tillväxten av vätgasbaserade system. EU-kommissionens nya energiplaner, The Green Deal och Repower EU, handlar bland annat om att understödja europeisk teknik och att accelerera utbyggnaden av vätgasrelaterad teknik och teknologi. Det passar väl med vår satsning och ger dessutom nya gröna jobb, säger Martina Wettin. 

Fakta: 

Nilsson Energy är ett svenskt energibolag baserat på vätgas och en svensk systemintegratör och leverantör av nyckelfärdiga förnybara energisystem med vätgas som energibärare.  Företaget sträcker sig över hela värdekedjan, från produktion av vätgas till service och underhåll.

För mer information, klicka här 

Följ oss på LinkedIN 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nilsson Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?